Utilizarea dispozitivelor electronice anulează beneficiile unei pauze petrecute în mijlocul naturii

Utilizarea dispozitivelor electronice mobile pentru activităţi precum verificarea noutăţilor de pe reţelele de socializare pe telefonul mobil sau scrierea de emailuri pe laptop anulează beneficiile petrecerii timpului în mijlocul naturii cum ar fi refacerea capacităţii de concentrare a creierului, este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Illinois, potrivit Xinhua.
Procedura de desfăşurare a studiului a presupus împărţirea celor 81 de participanţi în patru grupe: cei care se odihnesc în mijlocul naturii cu sau fără un laptop la dispoziţie şi cei care stau în interior, cu vedere spre locurile de parcare, pereţi sau clădiri, cu sau fără laptop. Toate spaţiile au fost prevăzute cu acces wireless la internet.
Participanţii au dat un test standard pentru verificarea atenţiei, după care au luat parte la 10 minute de activităţi cognitive, cum ar fi corectarea unui text şi operaţii matematice. Le-a fost din nou testată atenţia, după care au urmat 15 minute de pauză. În timpul pauzei, celor care aveau laptopurile asupra lor li s-a comunicat că le pot folosi pentru activităţi de divertisment cum ar fi reţelele de socializare, site-uri de ştiri, YouTube, bloguri, jocuri online, cumpărături online sau emailuri care nu au legătură cu munca. Nu au avut voie să folosească calculatoarele pentru activităţi legate de serviciu.
După pauză, participanţii au participat la un alt test de atenţie. Doar cei care s-au odihnit într-un spaţiu verde, fără acces la laptop au avut scoruri mai bune la testul final. Pentru ceilalţi, ‘’pauza de 15 minute nu a fost de fapt o pauză’’, au specificat cercetătorii. Nu este suficient să ieşi în natură, trebuie să pui deoparte dispozitivele mobile când te afli în acel spaţiu. ‘’Natura nu oferă niciun beneficiu dacă mintea ta este atentă la dispozitiv’’, spune William Sullivan, profesor şi conducătorul departamentului de arhitectură peisagistică din cadrul Universităţii din Illinois.
Concluziile studiului ar putea ajuta peisagiştii să proiecteze spaţii cu elemente precum căderi de apă sau spaţii cu animale şi fluturi, care să distragă atenţia de la dispozitivele electronice .
‘’Aceştia pot ajuta oamenii să facă faţă stresului zilnic şi oboselii mentale creând peisaje pe care să fie greu să le ignori’’, a spus Sullivan. ‘’Arhitecţii trebuie să se gândească la lucrurile care îi pot determina pe oameni să renunţe la telefoane’’.
În etapa următoare, cercetătorii de la Universitatea din Illinois vor analiza timpul necesar creierului pentru a-şi reface capacitatea de concentrare.
Concluziile studiului, publicate pe site-ul universităţii în data de 18 iulie, au apărut şi în revista Environment and Behavior.

Articole din aceeasi categorie