Unul dintre eroii din 1946 de la Căminul Avram Iancu s-a stins din viaţă

Reputatul profesor clujean, Augustin Pop, unul dintre eroii atacului din noaptea de 28 spre 29 mai 1946, declanşat de cercurile revizionist-comuniste asupra Căminului „Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca, a murit la vârsta de 93 de ani.

Profesorul Augustin Pop avea atunci 20 de ani şi era student în anul I la Universitatea ”Regele Ferdinand I”. El era cazat într-un dormitor cu 32 de paturi de la parterul Căminului „Avram Iancu”. Tinerii români cazaţi aici au fost asediaţi şi atacaţi în mod barbar pentru a fi reduşi la tăcere, întrucât erau consideraţi principalii apărători ai democraţiei româneşti şi ai valorilor naţionale.

S-a născut la 27 februarie 1926, în comuna Giurtelecul Şimleului, judeţul Sălaj, din părinţi ţărani, fiind cel mai mic dintre cei cinci fraţi şi o soră. În perioada 1945 – 1947 a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Cluj. În contextul politic al acelei perioade, a fost nevoit să renunţe la Facultatea de Drept, înscriindu-se la Facultatea de Agronomie din Cluj. La absolvire, în 1951, a fost încadrat ca asistent la disciplina de Zootehnie. A parcurs treptele de evoluţie universitară până la gradul de profesor, şef de catedră, predând materii de studiu cu profil zootehnic la Facultatea de Agronomie, precum şi la Facultatea de Medicină Veterinară şi de Zootehnie, nou înfiinţate. A elaborat şi a publicat cursuri noi, precum Ovine-Suine şi Tehnologia creşterii şi exploatării ovinelor, premiate de Ministerul Educaţiei şi Invăţământului şi de Ministerul Agriculturii.

În perioada 1951-1996, a contribuit la procesul instructiv-educativ a peste 5000 de studenţi, iar între 1992-2006 a fost conducător de doctorat. În toate împrejurările a reuşit să armonizeze cele trei planuri ale activităţii didactice universitare, învăţământ, cercetare ştiinţifică şi producţie, ceea ce constituie o măsură a eficienţei eforturilor depuse de dascălul angajat plenar în misiunea sa.

Activitatea ştiinţifică a fost orientată în direcţia îmbunătăţirii tehnologiilor de creştere şi a procesului de ameliorare a animalelor. Cercetările care au stat la baza tezei sale de doctorat, având ca obiectiv creerea unei rase de oi – Merinos de Cluj, s-au desfăşurat în perioada 1956-1970, teza fiind susţinută la Institutul Agronomic din Bucureşti în anul 1971. Pentru activitatea şi rezultatele obţinute i-au fost conferite diplome de excelenţă şi diplome de onoare. Totodată, American Biographical Institute – Raleigh, North Carolina, USA, i-a conferit Gold Medal for Romania – Augustin Pop. Specialist de seamă, profesorul a fost deţinător al unei culturi umaniste care transpare şi în proza sa: “Întâmplări printre amintiri” (2008), “Transilvania – consemnări – reflecţii – confesiuni” (2015), precum şi în creaţia lirică, “Cânt de mesteceni” (2003) şi în addenda din volumul „Transilvania”. În versuri clasice, tradiţionale, precum şi în versul liber, sunt cuprinse pasteluri dedicate Transilvaniei şi sunt cântaţi eroi, ţărani şi păstori, oameni de ştiinţă şi de cultură. În perioada 1998-2012 a făcut parte din comitetul director al Uniunii Culturale “Vatra Românească” din Cluj-Napoca.

Profesorul este cetăţean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie