Unii copii americani declară război alimentaţiei sănătoase promovate de Michelle Obama

Acţiunile Primei Doamne a SUA, Michelle Obama, în vederea promovării unei alimentaţii sănătoase pentru a combate obezitatea, mai ales în rîndul copiilor, nu sînt totdeauna bine primite, ba chiar provoacă numeroase critici din partea unora dintre elevii aflaţi la începutul unui nou an şcolar, relatează ziarul francez “Le Figaro”.

Pe internet, elevi, părinţi şi chiar reprezentanţi ai unor cantine şcolare îşi exprimă nemulţumirea faţă de legea cunoscută sub numele de “Healthy, hunger-free kids act” (legea copiilor sănătoşi şi cărora nu le este foame niciodată), adoptată în 2010 de Congresul SUA, ca urmare a unei iniţiative susţinute de soţia preşedintelui american, Barack Obama.

Pentru toamna anului 2014, Michelle Obama a trecut la o a doua fază de implementare a acestei legi, vizînd, de această dată, automatele pentru vînzarea de băuturi carbogazoase, chipsuri, batoane de ciocolată şi diferite alte produse alimentare dulci. În curînd, aparatele de acest gen amplasate în apropierea instituţiilor de învăţămînt îşi vor modifica radical oferta, rafturile lor fiind încărcate doar cu sucuri de fructe, cutii cu lapte degresat, fructe proaspete şi iaurt.

În acest context, unii copii – care se plîng deja că rămîn flămînzi din cauza meniului limitat în calorii de care au parte la cantină, pe care îl şi refuză de multe ori nefiind pe gustul lor – se declară ultragiaţi de “dictatura” doamnei Obama, pe care nu se sfiesc să o numească “The Food Nazi”. Mesajele critice se regăsesc tot mai des cu hashtagul „BringBackOurSnacks” (Vrem să ni se dea snackurile înapoi). Pe reţele sociale au fost postate imagini ale familiei prezidenţiale mîncînd într-un fast-food, însoţite de comentarii în care acuză de ipocrizie pe cei care blamează acest tip de alimentaţie.

De multe ori, nemulţumirile exprimate pe internet (şi nu numai) au însă o explicaţie de ordin financiar. Unele firme producătoare de alimente îşi văd afacerile puse în pericol şi nu ezită să cheltuiască milioane de dolari pentru a-şi apăra punctul de vedere.

Pe de altă parte, implementarea acestei politici necesită fonduri suplimentare – 4,5 miliarde de dolari în 2010 -, ceea ce reprezintă un subiect de dezbatere în spaţiul public. Totodată, pentru a furniza o hrană zilnică bogată în fructe şi legume, dar săracă în zahăr şi grăsimi, cantinele şcolare sînt nevoite să facă faţă unor cheltuieli sporite.

www.agerpres.ro

Articole din aceeasi categorie