UNICEF și OMS: Una din patru școli din România nu deținea dotările minime necesare spălării mâinilor înaintea declanșării pandemiei

În 2019, 28% dintre școlile din România nu aveau acces la dotări de bază care să permită spălarea mâinilor cu apă și săpun, o condiție esențială pentru funcționarea în siguranță a școlilor în contextul pandemiei de COVID-19, relevă ultimele date furnizate de Programul comun de monitorizare (PCM) al OMS și UNICEF. O altă constatare a raportului este că doar 72% dintre școlile din România aveau un minim acces la apă potabilă curată și la instalații sanitare de bază.

„Copiii români trebuie să poată continua să învețe. Educația formală a fost în mare parte întreruptă la începutul lunii martie. Deși revenirea în școli ar trebui să se producă în condiții de maximă siguranță pentru copii, familiile lor și cadre didactice, una din patru școli nu are acces la dotări corespunzătoare pentru asigurarea igienei mâinilor, la apă potabilă curată și la instalații sanitare sigure. Momentul de față prezintă cea mai bună oportunitate de a răspunde acestei provocări o dată pentru totdeauna. Să reconstruim mai bine, oferind celor mai vulnerabili copii dotări funcționale pentru asigurarea igienei atât de importante pentru sănătatea lor”, declară reprezentantul adjunct al UNICEF în România, Gabriel Vockel.

Potrivit raportului, 818 milioane de copii din lumea întreagă nu au acces în școli la dotări minime pentru spălarea mâinilor, ceea ce îi expune unui risc crescut de contractare a COVID-19 și a altor boli contagioase. Peste o treime dintre acești copii (295 de milioane) provin din Africa Subsahariană. În țările mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu dețin dotările elementare necesare spălării mâinilor, iar jumătate dintre școli nu au acces la servicii minime de salubritate și aprovizionare cu apă.

Programul comun de monitorizare (PCM) al OMS/UNICEF din domeniul aprovizionării cu apă, salubrității și igienei monitorizează progresele realizate la nivel global pentru atingerea țintelor și a indicatorilor aferenți obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în ceea ce privește apa potabilă, salubritatea și igiena (WASH, după denumirea în limba engleză). PCM realizează estimări naționale, regionale și globale privind progresele din domeniul WASH înregistrate la nivelul gospodăriilor, școlilor și unităților sanitare.

M. T.

Articole din aceeasi categorie