Contraste

Unele parcări au devenit, iarăşi, ciupercării

Ne-am obişnuit, de ani de zile, cu debuşeele ciupercarilor pe drumul european E 60, doar că în acest an temperaturile crescute din ultimele două luni au grăbit apariţia hribilor şi gălbiorilor.
Aşa că, din mai şi până în noiembrie, parcările din zona comunelor Gilău şi Căpuşu Mare sunt ocupate de…tarabele ciupercarilor care – şi aduc aici toată recuzita, de la mese, scaune, umbrele, ţigări, cafele şi recipienţi cu apă pentru stropitul produselor ce aşteaptă tranzitul european prin această zonă bogată în aceste roade ale pădurilor.Deşi nu au autorizaţii de practici comerciale, nici certificate de producător, vânzările la…drumul mare merge bine şi este mai mult decât profitabil, preţurile sunt duble, comparate cu cele din marile magazine ale Clujului.
În imaginea surprinsă în una din dimineţile trecute, îl avem pe cel mai destoinic comerciant de ciuperci, care nu lipseşte nici măcar o zi de când începe sezonul, adică din mai până în noiembrie, el încasează contravaloarea în toate monedele europei, dar care nu plăteşte nimic la ANAF pentru câştigul zilnic, ba mai mult, spun gurile rele, o bună parte din aceşti comercianţi primeau şi ajutoare sociale în anii trecuţi de la generoasele primării!?.
După cum vedeţi, generoşi sunt şi şoferii de TIR care parchează la capătul acestor parcări pentru care plătesc şi Rovinietă, deoarece spaţiul destinat odihnei lor este ocupat de acest comerţ ambulant ce nu deranjează pe nimeni, exceptând doar conducătorii auto care ne întreabă de ce le sunt ocupate aceste refugii atât de necesare pentru puţina lor odihnă cerută de drumurile lungi pe care aleargă zilnic!?.

 

O Primărie care nu se mai…termină

De mai bine de trei ani cea mai tânără comună din judeţul nostru şi-a definitivat proiectul necesar ridicării sediului administrativ în centrul civic al localităţii unde se ţine, în luna octombrie a fiecărui an, cel mai mare târg al Transilvaniei, adică la Negreni.
Construcţia modernă, aşezată chiar în …uşa iarmarocului, a fost ridicată şi acoperită într-un ritm rezonabil, însă de trei ani aşteaptă să fie finisată, să fie racordată la utilităţile necesare şi predată beneficiarului pentru a fi mobilată şi dotată cu recuzita necesară serviciilor publice locale ce vor funcţiona aici.
Din nefericire, aşteptarea se prelungeşte sine die de către SC Rospitt Company SRL Satu Mare, care a uitat că doar numai pe vreo doi pereţi interiori a aplicat gletul în această construcţie atât de necesară comunei de pe Crişul Repede.
Această crasă iresponsabilitate contractuală nu are motivaţie, însă secretarul unităţii administrativ teritoriale, Radu Secan, crede că acest constructor, fie că nu are forţa de muncă necesară isprăvirii lucrărilor de finisaj, fie că a licitat alte lucrări care au creat acest nedorit blocaj ce duce la costuri investiţionale suplimentare din cauza întârzierilor.

Rubrică realizată de Dumitru VATAU

 

Articole din aceeasi categorie