Un tabloid din Serbia susţine că Vlad Ţepes ar fi fost sîrb la origine

Tabloidul Kurir care apare la Belgrad susţine că Vlad Ţepes ar fi fost sîrb la origine. Într-un articol apărut sîmbătă sub titlul „Contele Dracula a fost sîrb”, Kurir include un citat din celebrul roman al lui Bram Stoker, „Dracula”, din 1897: „O mare ruşine s-a abătut asupra poporului meu, din Kosovo în 1389 , atunci cînd steagurile de vlahi şi unguri au fost înfrînte de turci”.

De ce contele român Dracula afirmă că turcii au învins poporul lui cînd se ştie că, în Kosovo, otomanii au luptat cu sîrbii? Înseamnă asta că voievodul medieval care l-a inspirat pe Stoker pentru celebrul său roman a fost de fapt un sîrb? – se întreabă publicaţia.
Istoricul sîrb Jovan Deretic susţine că a studiat în detaliu viaţa lui Vlad Ţepeş şi că nu are nicio îndoială că acesta a fost sîrb. „Dracula a fost sută la sută sîrb! Dar nu numai el. Majoritatea românilor de azi au origine sîrbă. Mulţi dintre ei nu ştiu că, pînă în secolul 19, au vorbit limba noastră şi au folosit alfabetul nostru. I-am numit vlahi, adică păstori, deoarece populaţia din Transilvania se ocupa în special cu această ramură a agriculturii”, susţine Deteric, citat de Kurir.

Pe mormîntul lui Dracula este scris: „Aici odihneşte Vlad Ţepeş, robul lui Dumnezeu”, scris în cea mai curată limbă sîrbă. Există o dovadă mai mare ca aceasta?” a mai declarat Deretic pentru acelaşi cotidian.

Nici etnologul sîrb Bojan Jankovic nu este de altă părere: „Dracula a fost un mare patriot, el a folosit măsuri brutale de represalii împotriva inamicilor lor. El se identifică cu populaţia creştină sîrbească, care s-a opus turcilor”.

Tabloidul Kurir mai scrie că Vlad Ţepeş s-ar fi fost născut într-un sat de lîngă oraşul Tîrgovişte din România, în pofida faptului că, potrivit izvoarelor istorice, locul său natal este Sighişoara.

În încercarea de a-şi dovedi teza despre originea sîrbă a lui Vlad Ţepeş, ziariştii de la Kurir l-au contactat pe omul de afaceri sîrb Zoran Drakulica. Întrebat dacă ar avea vreo relaţie de rudenie cu contele Dracula, Drakulica a răspuns rîzînd că, din cîte ştie el, Dracula este român, în timp ce el nu are origine română.

Articole din aceeasi categorie