Un profesor clujean închis în China cere ajutor

Un profesor şi antreprenor clujean de 38 de ani, Marius Balo, se află de mai bine de cinci ani într-o închisoare din China, iar aparţinătorii şi apărătorii săi susţin că acesta este supus unor tratamente degradante, în timp ce autorităţile române ignoră drama sa.

„De mai bine de cinci ani, un profesor şi antreprenor din Cluj este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-un penitenciar de maximă siguranţă din China. Ministerul Justiţiei şi, pe rând, titularii acestui portofoliu din 2016 încoace, au ignorat drama clujeanului şi refuză să răspundă cererilor înaintate de acesta, familia şi avocaţii lui. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze peste 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, avocatul său, Eugen Iordăchescu.

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Gupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

Potrivit avocaţilor săi, în aceeaşi situaţie a fost şi un cetăţean britanic, dar care a fost eliberat ca urmare a intervenţiei Ambasadei Marii Britanii.

În acest caz, Marius Balo şi avocaţii săi au adresat interpelări Ministerului Justiţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis, dar fără răspuns, susţin apărătorii.

Acum, avocaţii şi aparţinătorii cer din nou autorităţilor române să furnizeze familiei sale informaţii actuale despre stadiul cererii de transfer în România al lui Marius Balo şi să urgenteze această procedură, considerând că este de datoria statului român să apere drepturile omului pentru fiecare dintre cetăţenii săi şi să îi asiste în relaţia cu state terţe.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că Marius Balo a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice.

„Încă din momentul semnalării cazului, cetăţeanul român a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate şi vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanţele diplomatice au menţinut legătura atât cu membrii de familie ai cetăţeanului român, cât şi cu avocatul acestuia”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Din momentul înaintării de către cetăţeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular şi misiunea diplomatică au colaborat în permanenţă cu autorităţile române şi chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competenţelor legale, prin intermedierea contactului dintre ministerele de Justiţie din cele două state.

„În context, precizăm că misiunile diplomatice şi oficiile consulare în străinătate pot acorda asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor doar în limita competenţelor legale şi cu stricta respectare a legislaţiei statului de reşedinţă. Astfel, subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autorităţile unui stat terţ”, informează MAE.

Potrivit sursei citate, Ambasada României la Beijing şi Consulatul General al României la Shanghai continuă monitorizarea cazului şi menţin în permanenţă contactul cu toate autorităţile implicate, cu reprezentanţii penitenciarului, cu cetăţeanul român şi membrii săi de familie şi acordă asistenţa consulară.

Articole din aceeasi categorie