Un pas spre unitate la centenarul nașterii Chiarei Lubich

Peste 130 de episcopi prieteni ai Mișcării Focolare, din 53 de țări de pe 5 continente, între care 7 cardinali, s-au reunit, între 8-12 februarie 2020, la întâlnirea „O carismă în serviciul Bisericii și al umanității”, la o sută de ani de la nașterea Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolare (înființată în 1943, la Trento), mișcare răspândită azi în 182 de națiuni și cu peste 100.000 de membri.

Programul comemorativ – cuprinzând celebrări solemne, conferințe, discuții, împărtășirea de experiențe ale unor Biserici locale –, a început în 8 și 9 februarie la Trento, în orașul originar al Chiarei Lubich (1920-2008) și a continuat, între 10-12 februarie, în Loppiano, cetatea focolară internațională din apropierea Florenței.

Între ierarhii participanți s-au aflat cinci episcopi din România și Republica Moldova, unul dintre aceștia fiind PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Întâlnirea, impresionantă prin amploare, este caracterizată de Preasfinția Sa Florentin drept „un frumos exemplu de unitate”, ca și chemare la trăirea autentică a Evangheliei, la iubirea de Dumnezeu și între oameni după spiritualitatea Chiarei Lubich.

Sfântul Părinte, Papa Francisc a adresat un mesaj participanților la acest eveniment, afirmând că darurile carismatice, precum cel al spiritualității Mișcării Focolare, „sunt co-esențiale, împreună cu darurile ierarhice, în misiunea Bisericii. Carisma unității este unul dintre aceste daruri pentru timpul nostru (…) care readuce Biserica la sursa mereu nouă și actuală din Evanghelia lui Isus”. Papa a încurajat episcopii prezenți la întâlnire să trăiască punctele centrale ale spiritualității Chiarei Lubich: „angajamentul față de unitate; să îl prefere pe Isus răstignit ca busolă existențială, făcându-se pe sine una cu cei din urmă, cu cei excluși, cei alungați, pentru a le aduce lumină, bucurie, pace”. Suveranul Pontif a cerut episcopilor deschidere „la dialogul carității și al adevărului cu fiecare bărbat și femeie, din toate culturile, tradițiile religioase, convingerile ideologice, pentru a construi, prin întâlnire, noua civilizație a iubirii”, ascultând-o pe Maria de la care „învață că ceea ce merită și rămâne este iubirea” și care îi învață cum să îl aducă și în lumea de azi pe Hristos, „care trăiește înviat în mijlocul celor care sunt una în Numele Său”.

Un moment al programului manifestării a avut loc în Biserica „Santa Maria Maggiore” din Trento, despre care PS Florentin relatează: „În această biserică, în care a avut loc Conciliul Tridentin [în 1545 și 1563], credincioșii i-au primit cu bucurie pe cei peste 130 de episcopi. Este interesant cum, în urmă cu aproximativ 470 de ani, se întâlneau la Trento cca. 255 de episcopi și au făcut Conciliul Tridentin. În aceste zile, am fost cca. 130 de episcopi și 7 cardinali, un mic Conciliu. Iată cum, ceea ce ne pune împreună este memoria centenarului de la nașterea Chiarei Lubich, născută și botezată la Trento, în biserica unde a avut loc prima sesiune a Conciliului Tridentin. Dorim să oferim lumii un frumos exemplu de unitate!”.

La încheierea zilelor în care Serva lui Dumnezeu, Chiara Lubich (a cărei cauză de beatificare este în curs), a pus împreună un număr atât de mare de prelați ai Bisericii și persoane religioase din diferite țări și culturi, Preasfinția Sa Florentin a mărturisit: „În acest timp de comuniune fraternă, rugându-ne împreună, reflectând împreună, mâncând împreună, călătorind împreună, am ajuns să ne cunoaștem și să înțelegem mai bine că avem un drum împreună; nu suntem singuri pe acest drum și suntem legați prin invizibila legătură de iubire față de Domnul, prin credință, și față de aproapele prin misiune. Prin urmare, suntem frați, formăm o mare fraternitate și «cât este de bine și de frumos când frații sunt împreună…», zice psalmistul, și cu el și noi, în aceste zile de comuniune fraternă. Ne întoarcem acasă întăriți în credință, alimentați cu speranță și plini de frățească iubire, hotărâți să reluăm cu mult curaj misiunea episcopală, «căci acolo unde este unire a poruncit Domnul binecuvântarea și viața în vecii vecilor!» (Ps. 132,3). Pentru tot și pentru toate, Domnul fie lăudat de acum și până-n veac!”.

V.S.

Articole din aceeasi categorie