Un nou vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla

Pr. Dumitru Marius Cerghizan este noul vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, acesta fiind numit în locul pr. Călin Ioan Bot, care a fost ridicat la demnitatea  de episcop pentru Eparhia de Lugoj și care, până la data consacrării episcopale (21 iunie 2020), a îndeplinit respectiva funcțiune.

Numirea a fost făcută de episcopul Florentin Crihălmeanu, în urma consultării Colegiului Consilierilor Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Totodată, pr. Ionuț-Cristian David a fost numit sincel-vicar episcopal cu preoții, iar pr. diacon Marius Alin Cîmpean – cancelar eparhial.

Pr. Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, la. Bistrița. A  fost hirotonit diacon la 8 septembrie 2005, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca. La 21 noiembrie 2006 a fost hirotonit preot, de către PS Florentin Crihălmeanu, în Catedrala „Schimbarea la Față”.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, după care și-a continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” și un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

A fost administrator parohial al Parohiei Corpadea, unde, pe lângă îndeplinirea misiunii de păstor de suflete, a coordonat și lucrările de zidire a bisericii parohiale.

Este capelan al comunității „Bunavestire” a Congregației Surorilor Maicii Domnului.

Pentru mai mulți ani a fost secretar al PS Florentin Crihălmeanu.

A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit consilier pastoral. Din 2017 a îndeplinit misiunea de vicar cu preoții.

M. T.

Articole din aceeasi categorie