Un nou Acord între Patriarhia Română și MAI, privind sărbătorile pascale

Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne au încheiat, miercuri seara, un nou Acord privind modul în care se vor desfășura sărbătorile pascale, „ținând cont de estimările recente ale specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni și pentru a spori măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus”. Prevederile noului acord au fost anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela.

Astfel, slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.

Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită Paști (sfințită joi, 16 aprilie), va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile, de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 08:00 – 17:00, și în prima zi de Paști, între orele 06:00 – 12:00, la solicitarea credincioșilor.

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum 5 voluntari (și nu de către voluntarii parohiilor, echipajele de ordine publică și patrulele existente, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune  – Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliția locală -, cum prevedea primul Acord, din 14 aprilie), sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20:00.

„Clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecție (mască și mănuși), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie. Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție (mască și mănuși). În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină acestor unități, precum și centrelor sociale și centrelor de carantină” – prevede noul Acord dintre Patriarhia Română și MAI.

Același document prevede și că ordinea publică, pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus vor fi asigurate de structurile coordonate de Ministerul Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală și cadrele Ministerului Apărării Naționale).

Documentul este semnat de Patriarhul Daniel, din partea Patriarhiei Române și ministrul Ion-Marcel Vela, din partea MAI.

Marți seara, ministrul Marcel Vela anunțase că, în baza unui (prim) Acord cu Patriarhia Română, Sfânta Lumină va fi distribuită credincioșilor cu ajutorul echipajelor MAI, iar distribuirea Sfintelor Paști se va face vineri și sâmbătă, în zone special amenajate, în jurul bisericilor. O altă prevedere era aceea că, sâmbătă, credincioșii ar fi avut dreptul să iasă „în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială”, pentru a lua Lumina Sfântă de la voluntari.

Acordul inițial, din 14 martie, a fost modificat la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, acesta apreciind că, din acest Acord, „mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm”. ”Nu este cazul să ne relaxăm, iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste” – a spus Iohannis, anunțând că va solicita premierului Orban și ministrului de Interne „să revină asupra acestui acord și să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul «Stați acasă», care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie