Un locuitor din trei din America Latină – ameninţat de sărăcie

AFP

Circa 200 de milioane de latino-americani, sau peste o treime din populaţia regiunii, sînt ameninţaţi de sărăcie din cauza veniturilor lor reduse, a anunţat marţi, la San Salvador, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

“Populaţia vulnerabilă, cu venituri între patru şi zece dolari pe zi” a crescut cu 35% în 2000 şi cu 38% în 2012, potrivit studiului PNUD publicat marţi, care afirmă că “populaţia ameninţată de sărăcie se apropie de 200 de milioane”.

În acest segment, potrivit organizaţiei ONU, aproape jumătate (98,5 milioane) au un loc de muncă, ceea ce nu împiedică însă riscul lor de sărăcie: 49,6% dintre aceşti angajaţi nu au acces la serviciile de sănătate, 46,1% nu au dreptul la pensie şi 53,2% nu au contract de muncă.

Cu toate acestea, PNUD afirmă că există semnale privind ameliorarea situaţiei pentru că persoanele care trăiesc în sărăcie – cu venituri mai mici de patru dolari pe zi – sînt în prezent mai puţine, ajungînd de la 42% în 2000 la 25% în 2012.

Organismul ONU afirmă însă că numărul latino-americanilor care riscă să fie afectaţi de sărăcie este “prea ridicat”: “Este evident că, dacă ţările din regiune nu îşi reduc nivelul de vulnerabilitate şi nu îşi consolidează capacitatea de revenire în faţa crizelor financiare şi a dezastrelor naturale, atunci noi nu vom fi în măsură să garantăm progresele în regiune în domeniul social, economic şi al mediului înconjurător”.

Şi, în faţa unei crize economice globale, regiunea trebuie mai mult ca oricînd să investească pentru a asigura protecţie socială universală, mai ales populaţiei celei mai vulnerabile din America Latină – copii, tinerii şi vîrstnicii.

Articole din aceeasi categorie