Un delfin în perioada de rut încinge spiritele într-o localitate din Franţa

O localitate din vestul Franţei a restricţionat scăldatul în zona plajelor sale din cauza prezenţei unui “delfin solitar” aflat în perioada de rut, care ar putea reprezenta un “risc” pentru înotători şi scafandri, conform autorităţilor locale.
Având în vedere “prezenţa excepţională a unui delfin solitar în sectorul Port-Maria”, “riscurile care decurg din aceasta” şi ‘’recomandarea specialiştilor în mamifere marine’’ de la parcul Oceanopolis din Brest (vest), “înotul şi scufundările sunt interzise în zona litoralului localităţii (…) de îndată ce se dovedeşte prezenţa delfinului”, a anunţat Roger Lars, primarul Landevennec (Finistere, vest), citat de AFP. Edilul a luat această decizie la 20 august şi a fost consultat duminică de AFP. “De asemenea, apropierea voluntară la mai puţin de 50 de metri de delfin este interzisă”, se precizează în document. Potrivit media, printre care se numără publicaţiile Ouest France şi Le Telegramme, acest delfin solitar de trei metri lungime s-a stabilit de câteva luni în apele din raza localităţilor din zona Brest.
Animalul s-a apropiat de ţărm şi a căutat contactul cu oamenii, iar înotătorii i-au dat numele Zafar.
În prezent, însă, delfinul este în perioada de rut şi se apropie prea mult de bărci şi de înotători, ceea ce îl îngrijorează pe primar. “Am adoptat această interdicţie pentru ca oamenii să fie în siguranţă. (…) Mai mulţi înotători erau foarte speriaţi. El a săltat un înotător cu nasul”, a explicat Roger Lars pentru Ouest France. “Chiar dacă nu doreşte să facă rău, o lovitură cu înotătoarea caudală poate provoca multe daune”, a indicat pentru Le Telegramme Sami Hassani, specialist în mamifere marine la Oceanopolis. Un avocat din Quimper (vest), Erwan Le Cornec, a declarat agenţiei AFP că intenţionează să “depună o contestaţie” împotriva acestei interdicţii pe care o consideră “excesivă”.
‘’Câte accidente au fost cauzate de un delfin în Finistere în urma coabitării între cele două specii (delfin şi om – n.a.). Niciunul”, a susţinut acesta într-un comunicat.
Avocatul este de părere că printr-o ‘’astfel de interdicţie primarul doreşte să transforme un delfin într-o fiară aproape feroce, total imprevizibilă, susceptibilă să înece oameni’’ şi să ‘’transforme apropierea legitimă pozitivă pe care oamenii o au cu delfinii într-o teamă faţă de aceste animale inteligente’’, notează AFP.

Articole din aceeasi categorie