Ultimele statui monumentale sovietice din Vilnius, demolate după 25 de ani de la proclamarea independenţei

Ultimele statui monumentale din epoca sovietică rămase în capitala lituaniană Vilnius, reprezentînd patru perechi de soldaţi, studenţi, muncitori şi agricultori, au început să fie demolate luni, la un sfert de secol de cînd Lituania şi-a proclamat independenţa de fosta URSS şi pe fondul noilor tensiuni cu Rusia după anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea, relatează Reuters.

‘Statuile reprezintă o minciună. Portretizarea eroică a poporului sovietic, totul este o minciună. Statuile sînt o batjocură la adresa oamenilor reali care au trebuit să trăiască în perioada sovietică’, a declarat pentru Reuters primarul Remigijus Simasius, înainte ca primul monument, înfăţişînd doi soldaţi, să fie coborît de pe soclu într-o cuşcă de metal.

Autorităţile din Vilnius, oraş aflat acum la frontiera estică a Uniunii Europene şi a NATO, susţin însă că statuile vor fi îndepărtate în primul rînd din motive de sănătate publică şi de siguranţă, nu din raţiuni politice, începîndu-se cu monumentul dedicat soldaţilor pentru că era cel mai degradat.

‘Nu intenţionez să arunc cu bani publici pentru a le renova şi a le aduce înapoi’, a explicat Simasius.

Statuile lui Lenin şi ale altor figuri politice au fost îndepărtate după destrămarea Uniunii Sovietice.

Fanii muzicii rock au convins municipalitatea să ridice în schimb un monument dedicat lui Frank Zappa, văzînd în opera experimentală a acestuia un simbol al libertăţii după comunism.

Însă cele patru perechi de statui — ridicate în 1952, la scurt timp după ce forţele sovietice au anihilat rezistenţa armata lituaniană împotriva anexării ţării — au rămas pe loc, pe un pod din centrul oraşului. Localnicii spun că păstrarea lor a fost, parţial, un semn de respect faţă de artiştii lituanieni care le-au sculptat.

Majoritatea celorlalte monumente sovietice au fost mutate într-un parc tematic, dar primarul Simasius a declarat că nu a decis deocamdată care va fi în continuare soarta statuilor de pe pod.

Articole din aceeasi categorie