UE nu vrea un ‘Guantanamo pentru migranţi


AFP
Uniunea Europeană are în vedere înfiinţarea în state terţe a unor ‘platforme regionale de debarcare’ a migranţilor salvaţi pe mare, dar aceasta nu înseamnă crearea unui ‘Guantanamo pentru migranţi’, a dat asigurări comisarul european pentru migraţii, Dimitris Avramopoulos, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
‘Comisia este în discuţii cu Naţiunile Unite şi cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) despre cum ar putea funcţiona un dispozitiv de debarcare regional’, a indicat Avramopoulos.
‘Modul în care îl văd concretizat este un acord cu ţări mediteraneene pentru a garanta că persoanele primesc protecţia de care au nevoie şi sunt tratate cu demnitatea pe care o merită’, a afirmat comisarul pentru migraţii, dând asigurări că astfel de ‘centre externe’ vor trebui să respecte ‘valorile europene’.
‘Nu vreau un Guantanamo pentru migranţi (…), nu aceasta este despre ce discutăm sau ce am propus noi’, a subliniat Avramopoulos.
Crearea în afara UE a unor centre de debarcare a migranţilor salvaţi pe mare ar trimite mesajul ‘că îmbarcarea pe o ambarcaţiune nu înseamnă o călătorie gratuită spre UE’, a mai declarat comisarul european, dând asigurări că executivul de la Bruxelles ‘va explora în zilele următoare posibilităţile şi voinţa statelor membre’ de a concretiza astfel de proiecte.
Potrivit lui Avramopoulos, Comisia discută cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi cu OIM asupra modalităţilor acestor ‘platforme de debarcare regionale’, unde se va face distincţie între migranţii economici, care să fie trimişi în ţările lor, şi migranţii care pot cere azil în UE.
Această idee, care suscită multe reticenţe şi îndoieli privind compatibilitatea sa cu dreptul internaţional, a fost abordată până acum în mod izolat de anumite state membre. Ea este înscrisă însă în ‘proiectul de concluzii’ al summitului UE din 28-29 iunie.
La Bruxelles este evocată frecvent instalarea unor astfel de ‘platforme’ în Tunisia sau în Albania, dar comisarul Avramopoulos a recunoscut că, ‘până acum, nicio ţară’ terţă nu şi-a manifestat intenţia de a participa. Aceasta ‘pentru că nu a fost făcută nicio propunere oficială’, a explicat el.

Articole din aceeasi categorie