UBB: Ctitori ai Universității românești din 1919, comemorați sâmbătă, 21 decembrie

Ctitorii Universității românești din 1919 (oameni politici și profesori) care au fost persecutați, arestați și întemnițați de regimul comunist din România vor fi comemorați de Universitatea Babeș-Bolyai sâmbătă, 21 decembrie 2019, când se împlinesc 30 de ani de la Revoluția română.

„În același timp, se cuvine să ne exprimăm gratitudinea și față de cel mai cunoscut disident luptător împotriva regimului comunist, doamnei profesor Doina Cornea, cea care și-a asumat cu demnitate și curaj misiunea grea de a fi vocea celor mulți și tăcuți care au luptat împotriva regimului autoritar” – precizează reprezentanții universității clujene.

La UBB, un ciclu de manifestări menite să exprime recunoștința conducerii și a generațiilor actuale de cadre didactice și studenți pentru ctitorii de acum 100 de ani și pentru toate personalitățile care au contribuit la dezvoltarea, modernizarea și afirmarea Universității în țară și străinătate au avut loc luni, 16 decembrie. În cadrul manifestării, un moment aparte l-a constituit discursul susținut de rectorul UBB, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în memoria personalităților care au fondat Universitatea Românească și au fost întemnițate în închisorile comuniste.

Cei 15 profesori universitari clujeni persecutați, arestați și întemnițați de regimul comunist din România sunt: Alexandru Lapedatu, Gheorghe Leon, Nicolae Mărgineanu, Nicolae Balotă, Silviu Dragomir, Florian Ștefănescu-Goangă, Emil Hațieganu, Ioan Lupaș, Iuliu Moldovan, Victor G. Cădere, Onisifor Ghibu, Victor Papilian, Lucian Blaga, Alexandru Borza și Doina Cornea.

M. T.

Articole din aceeasi categorie