Turda şi lacurile sale sărate

Cu o îndelungată tradiţie, lacurile mineralizate formate pe vechi exploatări de sare, oferă turiştilor la Turda, un minunat loc de recreere şi destindere într-un cadru natural adecvat. Apele lacului Durgău şi ale Băilor Sărate, au fost folosite în scopuri terapeutice deja din secolul al XII-lea şi drept urmare din respectiva perioadă, există consemnări chiar şi ale folosirii nămolului acestor lacuri. Zona Băilor Sărate, există deja ca microstaţiune balneară, consemnată din anul 1834. Chiar dacă exploatările romane s-au surpat de mult în zona Turda, s-a continuat exploatarea şi în era medievală şi aşa au rămas 4 lacuri distincte: lacul Roman (ştrandul de azi), Tarzan (lacul fără fund), Privighetoarea şi Ciki (Csíki), care ne pot încânta zilele de vară. Amenajarea lacurilor Ocnei şi Rotund de la Durgău, sunt alţi paşi, spre valorificarea complexă a potenţialului terapeutic al zonei locale şi nu numai.
Aceste ape sărate, se dovedesc foarte utile: asupra aparatului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a artritei, au efecte benefice asupra circulaţiei sangvine, efect pozitiv asupra sistemului imunitar, ameliorativ în boala Parkinson şi diverse polineuropatii, sunt beneficee în afectiuni ginecologice, respiratorii cronice, ale aparatului nervos periferic, sau de recuperare după intervenţii neurochirurgicale şi ortopedice.
Sub denumirea Ştrandul Băile Turda, găsim de fapt lacul Roman, lac format din exploatarea la zi a sării. Amplasarea într-un peisaj mirific, dar mai ales proprietăţile curative ale apei, i-au determinat pe reputatul farmacist Lajos Velits şi pe doctorul Jozsef Hanko să îl amenajeze pentru diverse tratamente, iar de-a lungul anilor, au avut loc mai multe renovări folositoare, rezultând un ştrand modern, unde relaxarea şi tratamentul, merg mereu mână în mână.
Apa lacurilor are o concentraţie bogată de clorură de sodiu, fiind foarte bună organismului uman, iar pe fundul lor este un strat de nămol cenuşiu şi nisipos, care se află deasupra sării şi măsoară în unele locuri, chiar 80 de centimetri grosime, el fiind util împachetărilor terapeutice. Suprafaţa lacului este puţin mai mare de 3500 mp, iar alimentarea lacului se face din apele pluviale, dar şi din alte posibile izvoare. Pentru calitatea de ştrand a lacului Roman, apa a fost reîmprospătată periodic şi din lacul Tarzan. Capacitatea zonei de recreere de aici este de circa 8.000 de oameni şi aşa amenajată, să ne simţim perfect relaxaţi ca turişti, după o baie de apă şi soare.
Miraculoasa apă sărată a lacurilor ca şi nămolul excepţional de la Turda, sunt valorificate şi la baza de tratament, care le utilizează pentru efectele de combatere a durerilor, a inflamaţiei, a edemului, de stimulare a circulaţiei şi troficităţii, optimizări metabolice, de relaxare sau tonizări musculare, efecte de creştere a elasticităţii ţesuturilor, dar şi de stimulare neuromusculară, sau chiar de echilibrare neurovegetativă şi endocrină.
Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie