Trei ouă de dinozaur pitic furate din România au fost recuperate în Italia

Vestigiile paleontologice cu o vechime de 67 de milioane de ani traficate ilegal în anul 2005 şi recuperate recent în Italia au fost predate ţării noastre în cadrul unei ceremonii organizate marţi la Ambasada României în Italia – transmite corespondentul Agerpres, Anca Mihai.

Cele trei ouă aparţinînd speciei de dinozauri pitici, unice în lume, datînd din era mezozoică, perioada cretacică, provin dintr-o zonă protejată UNESCO de pe teritoriul României, situl paleontologic Tuştea, judeţul Hunedoara. Acestea au fost recuperate în Italia, ca urmare a cooperării dintre Poliţia Română, Biroul ataşaţilor de afaceri interne din cadrul Ambasadei României în Italia şi autorităţile italiene competente (Comandamentul de Carabinieri pentru Protecţia Patrimoniului Cultural). Obiectele au fost estimate la o valoare de 500.000 de euro.

Persoanele responsabile de furt sînt doi cetăţeni români, un italian şi un cetăţean austriac. În urma unei anchete, în 2009, forţele de ordine au descoperit pe internet o fotografie reprezentînd o femeie alături de ouăle de dinozaur. Datorită unui schimb de informaţii între cele două forţe poliţieneşti, responsabilii au fost identificaţi în nordul Italiei.

“Încă o dată s-a demonstrat buna colaborare între cele două ţări. Competenţa colegilor noştri români ne-a fost de mare ajutor”, a declarat pentru Agerpres comandantul Armei de Carabinieri pentru Protejarea Patrimoniului Cultural, generalul de brigadă Pasquale Muggeo.

“Recuperarea obiectelor de patrimoniu şi restituirea acestora, în spiritul Convenţiei UNESCO din 1970 şi al Convenţiei UNIDROIT din 1995, reprezintă rezultatul unei activităţi intense desfăşurate de autorităţile judiciare din România şi Italia, caracterizată de un înalt nivel de specializare profesională a magistraţilor şi investigatorilor din cele două ţări”, se precizează într-un comunicat al MAE român.

În urma unor percheziţii la domiciliile suspecţilor, carabinierii au descoperit alte 6.000 de obiecte de patrimoniu arheologic.

Evenimentul de marţi are o importanţă deosebită, atît pentru România, cît şi pentru Italia, întrucît se înscrie în ansamblul activităţilor de cooperare româno-italiană de combatere a traficului ilegal de bunuri de patrimoniu, cu rezultate constant pozitive pentru ambele state. Importanţa operaţiunii a fost confirmată şi de ambasadorul României în Italia, Răzvan Victor Rusu, care a reiterat buna colaborare între cele două state.

La ceremonia de la Roma au fost prezenţi ambasadorul României în Italia, Răzvan Victor Rusu, comandantul Armei de Carabinieri pentru Protejarea Patrimoniului Cultural, generalul de brigadă Pasquale Muggeo, ministrul-consilier Dan V. Fătuloiu şi comisar-şef Georgeta Bădilă, din partea MAI, biroul ATAI Roma, şi delegaţia IGPR, formată din comisar-şef Florin Şerban şi comisar-şef Margareta Arsenescu, precum şi Nicolae Pastiu, prim-procuror la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Hunedoara.

Articole din aceeasi categorie