Tratament la salină pentru copiii incluşi în programele FRCCF

Încă din anul 2000, Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie (FRCCF) oferă copiilor cu afecţiuni respiratorii grave din Cluj-Napoca un tratament la salină. De doi ani, Fundaţia OZONE s-a alăturat FRCCF în acest proiect.

Beneficiarii tratamentului de anul acesta sînt 35 de copii care frecventează centrele comunitare ale Salina-1FRCCF şi provin din familii cu venituri extrem de reduse. Copiii au fost selectaţi de un medic şi de asistenţii sociali ai fundaţiei. Începînd din 1 septembrie, ei pleacă în fiecare dimineaţă din Cluj-Napoca spre salina din Turda, rămîn  patru ore pentru tratament, apoi se întorc acasă.

Pe parcursul celor 10 zile de tratament copiii sînt supravegheaţi permanent de un asistent social, responsabil de proiect. Ei sînt implicaţi în diferite jocuri – volei, fotbal, badmington, sărit coarda ş.a. -, care îi ţin ocupaţi pe timpul şederii în salină şi care intensifică efectul tratmentului datorită unei respiraţii mai adînci.

„Pentru copiii care suferă de afecţiuni respiratorii grave tratamentul anual la salină reprezintă o asigurare a faptului că în anul şcolar care va începe vor putea să meargă la şcoală, că boala nu îi va ţine în casă, departe de activităţile obişnuite ale copiilor”, a declarat presei Camelia Mateş, director imagine FRCCF.

„Este al doilea an consecutiv în care Fundaţia Ozone se alătură FRCCF în încercarea de a oferi unor copii care suferă de astm bronşic un tratament care să le amelioreze starea de sănătate şi să le redea bucuria unei vieţi normale. Este foarte important să acordăm o şansă la tratament adecvat acestor copii defavorizaţi”, a declarat la rîndul său Georgiana Grecu, directorul executiv al Fundaţiei OZONE

Ultimul studiu al FRCCF, care a urmărit starea de sănătate a beneficiarilor săi, arată că aproape 16% dintre ei suferă de afecţiuni respiratorii (astm bronşic, diferite tipuri de bronşite, răceli repetate şi TBC). Deseori acestea apar în combinaţie cu alte boli, cum ar fi cele cardiovasculare, digestive, reumatice sau psihice.

Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie sprijină copiii vulnerabili şi marginalizaţi, pentru ca aceştia să crească într-un mediu familial protector, să beneficieze de educaţie şi de serviciile medicale de care au nevoie. De 11 ani, FRCCF derulează proiecte în Transilvania şi este una dintre cele mai mari şi stabile organizaţii neguvernamentale româneşti din domeniul protecţiei copilului. În prezent, programele sale de dezvoltare comunitară urbană şi rurală şi cel de prevenire a pericolelor migraţiei şi a traficului de copii cuprind judeţele Cluj, Bihor şi Satu Mare.

Fundaţia OZONE s-a lansat în decembrie 2005 şi are ca principală activitate educarea populaţiei cu privire la fenomenul automedicaţiei. În cadrul campaniei „Pentru o automedicaţie raţională”, Fundaţia OZONE a desfăşurat un proiect special pentru elevii din licee – „Informaţia înseamnă sănătate. Învaţă să te informezi!”. Principalul susţinător al campaniilor sociale desfăşurate de Fundaţia OZONE este compania Ozone Laboratories.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie