Topul investiţiilor întârziate din Cluj-Napoca

Mai multe clădiri ale unor importante instituţii clujene aşteaptă de mai mulţi ani să fie finalizate însă lipsa finanţării a făcut ca investiţiile să rămână blocate. Printre construcţiile care se află în această situaţie se numără noul sediu al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din Cluj-Napoca, sediul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Carte Funciară, clădirea nouă a Bibliotecii Centrale Universitare ‘’Lucian Blaga’’ şi sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
De ani buni, pe străzile Clujului pot fi văzute clădiri impunătoare, fascinante prin arhitectură, dar nefinalizate sau nefolosite. Multe dintre acestea sunt investiţii ale statului român gândite pentru a fi folosite pentru a-şi desfăşura activitatea anumite instituţii care fie nu aveau sediu, fie spaţiul în care funcţionau nu era unul adecvat.
Una dintre aceste clădiri este noul sediu al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice(DGRFP) din Cluj-Napoca, situat în curtea interioară a instituţiei. Demersurile pentru construirea clădirii în care să lucreze peste 470 de angajaţi ai DGRFP Cluj-Napoca au început în 2012. Deşi s-a estimat ca investiţia să fie finalizată până în 2015, acest lucru nu a fost posibil până în prezent. Într-un răspuns la o solicitare a ziarului Făclia de Cluj cu privire la situaţia noului corp de clădire, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca arată că lucrările la obiectivul de investiţii ‘’Extindere sediu D.G.R.F.P. Cluj-Napoca’’ au fost întrerupte din cauza neasigurării finanţării necesare finalizării lucrărilor. Potrivit DGRFP Cluj-Napoca, în cazul în care s-ar asigura finanţarea, obiectivul de investiţii ar putea fi terminat într-un interval de timp de circa 6-7 luni calendaristice, având în vedere stadiul avansat al execuţiei lucrărilor. Până în prezent s-a reuşit să se facă următoarele lucrări: tâmplărie 95%; finisaje interioare (tencuieli, gleturi, zugrăveli, placaje faianţă şi gresie, parchet, tavane false) 70%; finisaje exterioare (tencuieli speciale, placaj Alucobond) 90%; instalaţii alimentare cu apă şi canalizare 80%; instalaţii electrice, curenţi slabi, fără probe PIF 80%; instalaţii climatizare, frig şi ventilaţii, fără probe PIF 70%; echipare centrală termică cu procurare utilaje, fără probe PIF 20%.
‘’Pentru finalizarea obiectivului mai trebuie executate branşamentele clădirii la reţelele de utilităţi din zonă (apă, gaz, energie electrică) şi amenajările exterioare privind platformele şi spaţiile verzi. Momentan nu este asigurată finanţarea necesară finalizării lucrărilor de construcţii, pentru recepţia şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii”, a precizat Direcţie Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca.
Potrivit datelor oficiale comunicate de reprezentanţii DGRFP Cluj-Napoca, clădirea nouă este una cu subsol, demisol şi patru etaje, din care ultimul, etajul 4 este retras. Suprafaţa utilă a noului corp de clădire, corp C2 este de 5.072, 38 mp, din care 2.534, 78 mp cu destinaţie strict birouri. Investiţia este ca stadiu fizic de realizare la 55%, termenul de finalizare fiind 5 decembrie 2015. Valoarea investiţiei în noul corp de clădire se ridică la aproape 16, 5 milioane de lei, finanţarea provenind de la bugetul de stat. Pe lângă birouri, la ultimul etaj sunt amenajate şi săli de conferinţe, iar noua clădire este prevăzută şi cu 20 de locuri de parcare. În prezent DGRFP Cluj-Napoca dispune de un corp de clădire cu suprafaţa utilă de 3.881, 76 mp. Aici lucrează aproape 800 de angajaţi.
O altă clădire care aştaptă de mai mult timp să fie finalizată pentru a putea fi dată în folosinţă este cea a noului sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, de pe strada Argeş. Lucrările la acest obiectiv au început în 2009 însă din cauza firmei Construdava care a câştigat iniţial licitaţia, proiectul a fost blocat mai mulţi ani. „Lucrările au început încă din 2009, dar din pricina problemelor firmei de construcţii, proiectul a stagnat mai bine de trei ani. Am organizat licitaţii pentru a angaja un nou constructor. Am întâmpinat blocaje şi la această etapă. Am pierdut 7 milioane de lei anul trecut şi 4 milioane de lei în urmă cu doi ani. Într-un final am atribuit lucrarea companiei TCI’’, a declarat recent Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Acesta a precizat că sunt şanse mari ca în luna iunie să se finalizeze lucrările la acest obiectiv iar din luna septembrie Inspectoratul Şcolar Judeţean să se mute în noul sediu. Proiectul de pe strada Argeş mai prevede şi o sală de sport, bazin de înot, şi încă un imobil cu spaţii de birouri pentru Clubul Sportiv Şcolar „Viitorul”. Pentru aceste edificii însă Ministerul Educaţiei nu a alocat finanţare. Cuibus a precizat că se fac demersuri pentru obţinerea de finanţare prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii.
Lucrările la clădirea IŞJ au fost evaluate la 10 milioane de lei, în timp ce lucrările la baza sportivă sunt estimate la 17 milioane de lei.
În ediţiile viitoare ale ziarului nostru veţi putea afla informaţii despre alte investiţii din Cluj-Napoca finaţate din bugetul de stat şi care aşteaptă de ani buni să fie finalizate.

C.P.

Articole din aceeasi categorie