TNL Cluj cere relocarea Monumentului Sfînta Maria Protectoare pe strada Universităţii

Tinerii liberali clujeni continuă să atragă atenţia cu privire la monumentele din Cluj-Napoca supuse degradării şi neglijate de autorităţi. De această dată, tinerii din PNL Cluj prezintă situaţia Monumentului Sfînta Maria Protectoare, situat pe Bulevardul 21 Decembrie, în zona Parohiei Sfinţii Petru şi Pavel.

Ei susţin că impozantul monument al Sfintei Marii se află într-o continuă stare de degradare, solicitînd primarului Sorin Apostu să demareze procedurile pentru reabilitarea şi relocarea monumentului pe poziţia lui iniţială de pe strada Universităţii.

Reprezentanţii TNL Cluj arată că Monumentul Sfînta Maria Protectoare a fost ridicat în anul 1744 la solicitarea guvernatorului Anton Kornis, ca mulţumire pentru protecţia oferită locuitorilor în faţa valului de ciumă din anii 1738-1740. Iniţial acesta a fost amplasat în zona din intersecţia străzii M. Kogălniceanu cu Universităţii, unde astăzi se află o parcare.

„După ce a trecut prin cele două războaie mondiale fără să fie avariată, în anul 1959 comuniştii au demontat-o pentru că oficialii regimului nu suportau simbolurile creştine în preajma Universităţii.

Monumentul a fost salvat de la casare în 1961 de către reprezentanţii Parohiei Sfinţii Petru şi Pavel, care au cerut poziţionarea acestuia în spatele bisericii de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, unde se află şi astăzi. Astfel, din centrul cetăţii unde era zilnic admirată de privirile clujenilor, statuia a fost izgonită în Mărăşti şi lăsată pradă uitării vreme de jumătate de secol, într-o zonă total nepotrivită.

Stilul baroc împreună cu proporţiile statuii au fost armonizate cu locaţia iniţială de către sculptorul Anton Schuchbaur, cel mai renumit artist transilvănean al vremii. Biserica Piariştilor, Casa Piariştilor (Convictus Nobilium) şi fostul seminar Báthori-Apor, realizate toate în stil baroc, dădeau un farmec special piaţetei al cărei element central era statuia Sfintei Maria, excelent realizată şi amplasată. Denumită şi Statuia Ciumei datorită mesajului religios pe care-l transmite, prin valoarea istorică şi artistică, a devenit una din cele mai importante lucrări baroce ale oraşului”, explică tinerii liberali.

Ei arată că deşi Biserica Sfinţii Petru şi Pavel şi portalul au fost renovate recent, impozantul monument al Sfintei Marii, aflat într-o continuă stare de degradare, a fost lăsat în voia sorţii. „Toate acestea, deşi liderii administraţiei locale au promis în ultimii cinci ani de mai multe ori că vor face toate demersurile necesare pentru reabilitarea şi aducerea statuii pe vechiul amplasament din centrul istoric. Societatea civilă şi mass-media au readus periodic în atenţia edilului şef, Sorin Apostu, nedreptatea care i s-a făcut acestei statui, dar reacţia Primarului a fost cea clasică: o vreme a promis, apoi s-a eschivat că nu sînt bani, după care i-a ignorat pe toţi pur şi simplu”, spun tinerii liberali clujeni. În acest context, aceştia îi solicită primarului Sorin Apostu să demareze procedurile pentru reabilitarea şi relocarea vechiului monument pe poziţia lui iniţială de pe strada Universităţii, în jurul căruia, spun membrii TNL, s-ar putea realiza astfel o frumoasă piaţetă barocă.

C.P.

Articole din aceeasi categorie