Tîrgul anual de la Cătina, mai viguros ca oricînd

Bătrîn şi… mereu tînăr, tîrgul iernii de la Cătina nu-şi cunoaşte vîrsta, în schimb istoria sa este brodată cu adevărate ‘’partituri mitologice’’. Una dintre ele are iz… meteorologic, spunîndu-se că dacă vulpea trece gheaţa marelui lac de pe liziera sudică a localităţii, în dimineaţa zilei de 1 februarie, iarna va fi grea şi lungă, iar dacă-şi udă coada, primăvara va fi timpurie.

Nu ştim dacă vreun cătinean a urmărit-o pe cumătra vulpe în prima zi a lui făurar, însă ştim că vîrsta tîrgului de la Cătina adună anii mai multor generaţii. Un octogenar al locului, ce-şi doreşte anonimatul, spunea la ediţia din acest an a manifestării că deţine o piatră de rîşniţă moştenită de la străbunicul său, achiziţionată cu peste 150 de ani în urmă printr-un troc cu cereale. Aici, pe ,,Rîtul sterp’’, se deschidea primul tîrg de animale, cereale şi acareturi agricole din zona de interferenţă a judeţelor Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Cluj, uneori fiind greu de făcut un inventar al săniilor, căruţelor şi animalelor aduse spre vînzare. Evenimentul prelungea pur şi simplu sărbătorile de iarnă, iar purceii, din rasa Mangaliţa, deveneau rîtanii sacrificaţi la Crăciunul următor.

După o lungă pauză, tradiţia a revenit pe făgaşul milenar, datorită dorinţei localnicilor de a-şi vinde roadele muncii lor în satul de domiciliu, nu la zeci de km distanţă, sens în care primarul Alexandru Bota şi deliberativul local au autorizat readucerea tîrgului în perimetrul fostului CAP.
Deşi sînt vreo 10 ani de la redeschidere, ediţia din acest an a fost cea mai viguroasă prin numărul mare de porcine, ovine, bovine, capre şi cai oferiţi cumpărătorilor. Un număr mare de mici şi mai mari fermieri din zonă au vîndut sau şi-au completat efectivele, ziua fiind numai bună pentru asemenea tranzacţii, datorită temperaturilor acceptabile atît pentru tîrgoveţi cît şi pentru animale. Ba mai mult, aprecia primarul Bota, faţă de 2014, acum preţurile au fost mai mici la purcei şi oi, iar porcii buni de sacrificat nu au trecut de 7-8 lei kg.

Ca peste tot, nici la Cătina nu a lipsit buticăria, în toată diversitatea sa, iar ţuica, vinul fiert, micii şi grătarele au fost la discreţie, compania pofticioşilor fiind asigurată de un apreciat taraf de muzică populară venit la renumitul tîrg din Fizeşul Gherlii.
ªi, ca duminica să fie mai atractivă şi bogată în divertisment, conducerea comunei a încălzit Căminul cultural, unde a avut loc un prim spectacol artistic al anului susţinut de Ansamblul artistic ,,Muguri de Cătina’’, formaţie care are deja asigurat un turneu în acest an, cu mai multe spectacole în Turcia.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie