TIFF 2020

Fellini omagiat în Focus Italia

Încet, încet ediţia a 19-a prinde contur, fiind în măsură să vă ţin la curent cu evenimentele propuse la TIFF 2020.

Focus Italia propune omagierea uneia mari personalităţi, Federico Fellini, la cei 100 de ani de la naşterea sa. Şi vom vedea sau revedea Fellini prin nu mai puţin de opt titluri, toate de marcă pentru cariera apreciatului regizor, scenarist, producător. Mă refer la I vitelloni, La dolce vita, 8 ½, Giulietta degli spiriti, Roma, Amarcord, E la nave va şi La voce della luna.

M-am numărat printre cei care au avut ocazia să vadă multe dintre peliculele lui Fellini. Ajunge să amintesc titluri care făceau cozi lungi şi interminabile, căutări înfrigurate pentru un bilet în plus, înghesuială, tot ce presupune un film de top: Dragoste în oraş, La strada, Nopţile Cabiriei, La dolce vita, Boccaccio ’70, Satyricon, Roma, Clovnii, Casanova, E la nave va, Ginger şi Fred, cu menţiunea că unele pelicule au ajuns să fie văzute underground (Boccaccio ’70, Casanova, Roma, 8 ½, Satyricon), motivele cenzurii fiind… sexualitatea explicită.

Fellini lasă istoriei cinematografului titlui emblematice, reuşie datorate şi unor actori de mare calibru: Anthony Quinn, Giulietta Masina, Marcello Mastroiani, Sophia Loren, Anouk Aimee, Claudia cardinale, Donald Sutherland, Alberto Sordi, Anita Ekberg, Shirley Maclaine, Amedeo Nazzari…, lista este lungă, regret doar că nu-i pot aminti absolut pe toţi.

A fost regizorul cu 12 nominalizări la Oscar (Casanova, Amarcord, Satyricon, 8 ½, La dolce vita, I vitelloni, La strada, Paisa, Roma citta apperta), fie pentru regie, fie pentru scenariu (original sau adaptat). Filmele sale au fost nominalizate sau preemiate şi la alte mari premii cum sunt BAFTA, Globul de Aure, Leul de Aur, Palme d’Or… A fost şi rămâne regizorul care a făcut şi face în continuare să se scrie despre filmele sale. Acesta este cel mai împortant lucru.

Ce mai vedem la Focus Italia?

Peliculele propuse vizionării sunt, fără nicio exagerare, de văzut. Este vorba despre Il traditore, noul film al lui Marco Bellocchio, distribuit de Independența Film. Biografia fascinantă a lui Tommaso Buscetta, supranumit ,,regele celor două lumi”, după ce a devenit primul informator infiltrat în mafia siciliană a anilor ’80, a fost campioana ediției din acest an a premiilor David di Donatello; Favolacce (Bad Tales), de Damiano și Fabio D’Innocenzo, a surprins în acest an juriul și publicul de la Berlin cu o viziune sumbră a realității din suburbiile italiene, premiată cu Ursul de Argint. O surpriză va fi și Simple Woman (r. Chiara Malta), co-produs de Ada Solomon, despre încercarea unei cineaste de a realiza în România un film despre o actriță pe care o idolatrizează, și în care artista de origine română Elina Löwensohn își joacă propriul rol; fanii dramelor istorice nu pot rata Martin Eden (r. Pietro Marcello), distribuit de Independența Film, bazat pe nuvela autobiografică din 1909 a lui Jack London și pentru care Luca Marinelli, „o forță a naturii” în rolul principal, a câștigat premiul de interpretare la Veneția. Tot de la Veneția vine și Sole, debutul semi-autobiografic al lui Carlo Sironi, despre doi tineri care experimentează o versiune bizară a vieții de familie în rolul de părinți-surogat. O incursiune în viața de familie afectată de contextul social oferă Vivere (r. Francesca Archibugi), pe care cinefilii îl vor urmări în premieră în România la TIFF.

Demostene ŞOFRON

„Satyricon”
Federico Fellini on set
1969
** I.V.C.

Articole din aceeasi categorie