Testări COVID-19, la cerere, la UMF „Iuliu Hațieganu”

UMF „Iuliu Hațieganu a anunțat, marți, că efectuează și la cerere testări Real-Time PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever (COVID-19) determinat de noul coronavirus, fiind acreditată în acest sens de Ministerul Sănătății.

Până acum, testările efectuate în cadrul universității s-au realizat doar la solicitările spitalelor și ale autorităților. Decizia de a realiza și la cerere testări RT-PCR a fost luată „pentru a crește capacitatea de testare și a scădea presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară”.

„Testarea RT-PCR pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate prin exsudat nasofaringian de la pacienți. Recoltările se realizează (contra cost) în amfiteatrul Gheorghe Bilașcu, str. Victor Babeș nr. 1, de marți până joi, între orele 7:00 și 9:00. Persoanele interesate se pot programa pentru testare la numărul de telefon 0374 834 810, iar în momentul prezentării la recoltare trebuie să aibă asupra lor o copie a cărții de identitate” – a anunțat, marți, UMF Cluj.

Aceeași sursă face precizarea că rezultatul testului se eliberează în 24 de ore și se transmite prin email. Rezultatul printat se poate ridica de la punctul de recoltare de pe str. Victor Babeș nr. 1. La cerere, acesta se poate oferi și în limba engleză.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost printre primele instituții din țară care s-au implicat în susținerea comunității, de la primele semne ale epidemiei de COVID-19. La mijlocul lunii martie, specialiștii din cadrul universității au organizat două centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2, echipele implicate fiind formate din medici specialiști, biologi și chimiști specializați pentru analizele de biologie moleculară. Capacitatea maximă de diagnostic a fost de 240 de teste pe zi, numărul de determinări ale infecției cu noul coronavirus realizate până în prezentr în laboratoarele universității fiind de peste 21.000.

 „UMF «Iuliu Hațieganu» a încercat, prin mobilizarea tuturor resurselor, să fie alături de colegii medici în bătălia pentru sănătate. Prin astfel de demersuri, universitatea își onorează responsabilitatea asumată pentru binele societății și va depune și în viitor toate eforturile pentru a contribui cu profesionalism la acțiunea comună de luptă împotriva acestei epidemii” – declară prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”.

Conform declarației rectorului, UMF Cluj este pregătită să devină centru de formare pentru specialiști de laborator, calificați să utilizeze tehnica RT-PCR, pentru detecția genomului viral SARS-CoV-2.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie