Testamentul olograf al lui Avram Iancu a intrat în custodia Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”

IMG_1493Testamentul olograf al lui Avram Iancu a intrat de ieri în custodia Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Documentul a fost predat bibliotecii clujene de către Indrei Raţiu, fiul lui Ion Raţiu, care ar fi moştenit documentul de la canonicul Basiliu Raţiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, strămoş al familiei Raţiu.

Testamentul olograf este datat 20 decembrie 1850 şi este scris cu cerneală neagră.

Cu ocazia predării documentului, istoricul Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, a ţinut să dea citire celor consemnate de Avram Iancu în testament: „Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat pînă acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu cîte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărît să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezînd că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Cîmpeni, 20 decembrie, Avram Iancu, avocat”.

Indrei Raţiu a explicat cum a ajuns testamentul în posesia familiei sale şi cum a fost păstrat peste 150 de ani. Acesta a spus că că momentul exact al predării testamentului către familia Raţiu nu este foarte clar. “Ce este aproape sigur este că cel care a moştenit această responsabilitate a fost bunicul meu, Augustin Raţiu, fost primar în Turda, care a murit în’70. Înainte de el, doctorul Radiu Raţiu, medicul, unchiul meu, care era istoricul familiei…doar că el a plecat la Paris în ’80 şi la cîteva luni după plecare toată colecţia lui a dispărut într-un incendiu în curtea casei la Turda. Şi acest secret, localizarea testamentului, era foarte ascuns chiar şi faţă de membrii familiei şi eu personal am fost convins că era pierdut. Dar nu. Radu Raţiu înainte de a pleca a transmis mapa mătuşii mele Mia Raţiu de la Cîmpia Turzii şi de la Mia s-a transmis la tatăl meu Ion Raţiu’, a povestit Indrei Raţiu.

Directorul BCU, Doru Radosav a arătat că documentul primit în custodie are o valoare incontestabilă. “Valoarea lui este incontestabilă pentru noi, pentru conştiinţa noastră identitară indiscutabilă. Ne raportăm la Avram Iancu, ne raportăm la 1918, ne raportăm la tot ceea ce a însemnat construcţia identităţii noastre, nestrident, nepatriotard, cu raţiune şi cu decenţă şi cu demnitatea pe care trebuie să o avem şi care iese din retorica patriotardă, spumoasă şi păguboasă încă”, a declarat Doru Radosav, directorul BCU.

Radosav a arătat că instituţia pe care o conduce mai deţine un astfel de document. Este vorba de testamentul mareşalului Ion Antonescu, datat 23 august 1944.

Profesorul Rdaosav a ţinut să menţioneze că Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” va organiza o expoziţie, care va avea ca piesă centrală testamentul olograf al lui Avram Iancu.

De asemenea, pentru a face cunoscut conţinutul acestui testament unei mase cît mai mari de oameni, actul va fi digitizat.

C.P.

Articole din aceeasi categorie