Taxe la importurile de oţel şi aluminiu din UE

AFP
Administraţia americană s-ar pregăti să anunţe aplicarea de taxe vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană cu începere de joi, cu o zi înainte de data limită a exceptării acordate europenilor de Washington, a afirmat Wall Street Journal (WSJ).
Jurnalul, care citează surse apropiate dosarului, a scris că administraţia Trump este pregătită să lase această perioadă de exceptare să se încheie. Un acord de ultim moment este încă posibil, deşi foarte puţin probabil, au informat WSJ aceste surse.
Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat în martie taxe vamale suplimentare de 25% asupra oţelului şi de 10% asupra aluminiului, înainte de a acorda exceptări unora dintre aliaţii Statelor Unite.
Exceptarea temporară de care UE beneficiază deocamdată expiră vineri, 1 iunie, dar europenii nu au încetat, în ultimele săptămâni, să ceară o exceptare permanentă.
Marţi, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a apreciat că este puţin probabil ca Statele Unite să acorde Uniunii Europene o exceptare permanentă de la taxele asupra oţelului şi aluminiului şi a subliniat că, în cel mai bun caz, se aşteaptă la “cote” din partea americanilor.
Miercuri, la Paris, Statele Unite au rămas surde la apelurile de apărare a multilateralismului lansate de Franţa şi restul ţărilor din OECD, în cursul reuniunii anuale a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Dovadă a tensiunilor, administraţia americană a blocat comunicatul final al OECD care prevedea în special condamnarea protecţionismului.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a lansat un apel vibrant pentru un ‘multilateralism puternic’ şi reformarea profundă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), organizaţie care trebuie să reglementeze comerţul mondial şi ţintă a criticilor administraţiei Trump.
“Ameninţările cu război comercial nu vor rezolva nimic”, a denunţat Emmanuel Macron.
Secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a criticat virulent instituţiile multilaterale: “Nu ne plac palavrele infinite, preferăm acţiunile bilaterale de negociere. Reuniunile multilaterale durează mult timp şi suntem animaţi de un sentiment de urgenţă”.

Articole din aceeasi categorie