Tarifele vamale ridicate ar putea afecta negativ economia americană

Xinhua

Preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a avertizat că tarifele vamale ridicate impuse de administraţia Trump ar putea afecta negativ economia americană.

În 6 iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

“Dacă se aplică în alte moduri, astfel încât în final să avem tarife ridicate pentru o mulţime de produse, de bunuri şi servicii, şi dacă acestea se permanentizează, ar putea afecta negativ economia noastră”, a afirmat la radio şeful Fed.

Oficialii Fed sunt îngrijoraţi că există “o creştere a neliniştii oamenilor de afaceri din SUA privind impactul tarifelor vamale ridicate impuse de administraţia Trump”, a explicat Jerome Powell.

Acesta a adăugat: “Dacă răsfoieşti un ziar, vezi aceste temeri exprimate de mulţi oameni de afaceri. Este foarte dificil să previzionăm cum va evolua situaţia”.

Dar Powell a indicat că Fed ar putea încetini ritmul majorării dobânzii sau chiar ar putea scădea dobânda de politică monetară dacă avansul economiei SUA se reduce şi rata inflaţiei creşte.

Şeful Rezervei Federale a SUA susţine că “economia este efectiv într-o situaţie bună”, rata inflaţiei este aproape de ţinta Fed de 2%, şomajul este în scădere, iar rata de participare a forţei de muncă este în creştere. Powell a admis că s-ar fi aşteptat la un ritm mai rapid de creştere a salariilor, dar acestea se vor majora gradual.

Rata şomajului în SUA a urcat la 4% în iunie, de la 3,8% în mai, totuşi aproape de nivelul estimat de Rezerva Federală a SUA pentru sfârşitul acestui an. De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,7%, similar cu luna mai. Economiştii susţin că este necesară o creştere a salariului anual de cel puţin 3%, pentru ca inflaţia să ajungă la ţinta Fed, de 2%.

Luna trecută, Rezerva Federală a SUA a făcut un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 1,75% şi 2,00% dobânda de politică monetară, cel mai ridicat nivel din 2008, pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei foarte bune a pieţei forţei de muncă.

De asemenea, majoritatea oficialilor Fed se aşteaptă la încă două majorări ale costului creditului în acest an, faţă de o singură creştere a ratei dobânzii previzionată anterior.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a apreciat că majorarea numărului de locuri de muncă sprijină creşterea veniturilor şi încrederea în economie, în timp ce expansiunea externă şi reducerile de taxe vor stimula suplimentar avansul PIB-ului SUA.

Analiştii avertizează că ratele mai mari ale dobânzilor ar putea provoca turbulenţe pe unele pieţe emergente. Ratele scăzute ale dobânzilor au determinat în ultimii ani investitorii să-şi aducă banii pe pieţele mai riscante, pentru profituri mai mari.

Articole din aceeasi categorie