Sute de credincioși la slujba de ipopsifiere a episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Clujului

Sute de credincioși au participat sâmbătă, 22 februarie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la slujba de ipopsifiere a episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Clujului, arhimandritul Benedict Vesa, slujbă prin care acesta a fost vestit și chemat oficial la înalta slujire a arhieriei.

„Întrucât Înalpreasfințitul Părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu Preasfințiții Părinți Iustin, episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului, Petroniu, episcopul Sălajului, Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei, Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord, Timotei Sătmăreanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului și Teofil de Iberia, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, urmând votul Sfântului Sinod al Sintei noastre Biserici Ortodoxe Române, au binevoit a mă chema pe mine, smeritul între preoți, la vrednicia cea cu adevărat dumnezeiască și la înalta slujire a arhieriei, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura Bistrițeanul, iată, răspund cu multă smerenie și frică de Dumnezeu acestei arhierești și părintești chemări și primesc cu supunere și bucurie sfânta și greaua sarcină a arhieriei. Pentru aceasta, mulțumesc mai întâi Sfântului Sinod al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române, mulțumesc, de asemenea, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și Preafințiților Părinți (…) împreună slujitori, care acum se ostenesc pentru smerenia mea, cu ale căror rugăciuni Domnul Dumnezeu să mă învrednicească a păstra dumnezeiescul har al arhieriei curat și neprihănit, până la suflarea mea cea mai de pe urmă, ca să pot da răspuns bun în Ziua cea de Apoi, la Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos, Domnul nostru, căruia se cuvine slavă în vecii vecilor. Amin” – a fost răspunsul rostit cu emoție Benedict Vesa.

În cuvântul adresat la finalul slujbei, PS Teofil de Iberia l-a felicitat pe noul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, amintind că „rațiunea de a fi a unui episcop, a unui arhiereu, este aceea de a-L iubi pe Mântuitorul Iisus Hristos și de a-L face iubit”. „Prin slujirea arhierească, Mântuitorul Iisus Hristos continuă să se facă, tuturor, toate, până la sfârșitul veacurilor. Este mare lucru să-l îmbraci pe cel gol, dar este și mai mare să-l îmbraci pe om în Hristos, să-l îmbraci pe om în veșmântul nestricăciunii, așa cum spunem la botez: «Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat». Este mare lucru să dai unui flămând o bucată de pâine, dar este și mai mare să-i dai omului Pâinea Vieții cele Veșnice, să-L dăruiești omului pe Hristos (…). Este mare lucru să dai un pahar cu apă celui însetat, dar este și mai mare să îl adapi pe om cu Apa cea Vie, a Cuvântului lui Dumnezeu (…).  Părinte Benedict, aceasta este slujirea arhierească la care ai fost chemat (…): să te îngrijești și de cele trupești ale păstoriților, dar mai ales de cele duhovnicești. Noi, toți cei care ne-am adunat în această seară aici, ne rugăm Domnului să te întărească cu Duhul Sfânt până la sfârșit, să-ți dăruiască mereu gând bun și inimă bună, cuvânt bun și faptă bună, sau mai degrabă El Însuși să se facă întru tine Sarea Pământului și Lumina Lumii” – a spus PS Teofil de Iberia.

La slujba de ipopsifiere, oficiată de arhiereii amințiți de noul episcop-vicar, a luat parte și Preafinția Sa Vasile Someșanul, de acum Părintele Vasile Flueraș.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie