Sute de case și curți inundate și zeci de copaci doborâți de furtună

Pompierii au intervenit în 56 localități din 17 județe, între care și Cluj, pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în cursul zilei de sâmbătă și pe timpul nopții spre duminică, salvatorii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 238 de case, 121 de curți, 63 de beciuri/ subsoluri, 3 anexe gospodărești, 4 obiective economice, 2 instituții publice și o  stradă. Totodată, din cauza vântului puternic, 52 de copaci, 8 stâlpi de electricitate și 3 acoperișuri au căzut pe carosabil și a fost nevoie de intervenția echipajelor de pompieri pentru degajarea acestora.

Situații deosebite au fost înregistrate în județele Bihor, unde un copil de 4 ani a fost luat de viitură, nemaiputând fi salvat, și Mureș, unde, din fericire, au putut fi salvate din calea viiturii 4 persoane (un copil și 3 adulți).

De asemeni, din cauza fenomenelor de vreme rea, traficul rutier a fost temporar afectat pe un drum național (DN 13 – BV), pe două tronsoane de drum județean din Alba și Harghita și pe drumul județean DJ 107P – CJ.

La Cluj, pompierii su fost solicitați să intervină în diverse situații, începând de la ora 21:20. Cea mai grea misiune au avut-o pompierii turdeni, care au acționat, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei municipiului Turda, pentru evacuarea apei acumulate ca urmare a căderii precipitațiilor abundente, din cinci gospodării situate pe străzile  Panait Cerna, Intrarea Ion Corvin, George Barițiu. De asemeni, au degajat mai mulți arbori căzuți pe carosabil – pe străzile Constructorilor, Aviatorilor, Rapsodiei, Arieșului și Lotus, pe un autoturism – pe strada Pietroasa,  și pe o casă – pe strada Arieșului, și au acționat pentru degajarea unor elemente de construcție surpate și a pietrișului acumulat pe strada George Barițiu. În acest ultim caz a acționat buldoescavatorul din dotarea ISU Cluj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, maior Andrei Biriș, pe str. Intrarea Ion Corvin au fost înregistrate cele mai multe solicitări pentru case inundate (cca 20), având în vedere că strada se află în lucrări de reabilitare. Acolo a fost necesară intervenția companiei de apă și a companiei de administrare a domeniului public din municipiul Turda. pompierii intervenind în doar două situații.

Apeluri individuale pentru evacuarea apei din gospodării au mai fost primite din localitățile Aghireșu Fabrici, Mihai Viteazul și Săndulești, intervenția pompierilor fiind însă necesară doar în Aghireșu Fabrici.

O situație mai aparte, gestionată de pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău, pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică a fost înregistrată între localitățile Someșul Rece și Mărișel, unde mai mulți arbori doborâți de furtună blocau carosabilul în întregime. La momentul când a fost redat accesul, erau cca 50 de mașini care așteptau în coloană.

Intervențiile pompierilor s-au încheiat după ora 1:00.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie