Sub privirea Preasfintei Fecioare Maria, Regina și Mama noastră

Trecerea noastră prin timp este însoțită mereu de privirea Preasfintei Fecioare Maria. Deșteptarea în zori, pașii ușori sau grăbiți, filmul vieții noastre cotidiene se derulează zi de zi sub privirea-i maternă, de mulți neștiută, dar mereu ocrotitoare, spre bine îmbietoare. „Sunteți copiii mei și vă iubesc nespus!”, sunt cuvinte ce vin din lumina de sus, din care, uneori, limpezi străfulgerări ne ating sufletele, ca foșnete de aripi îngerești sau armonii line ale unor sublime cântări. S-a arătat, sau a trimis semne și minuni, la Fatima, Lourdes, Częstochowa, Guadalupe și în alte locuri, a vorbit unor suflete mici, lipsite de orgolii, deschise să o asculte, care cu naivitate și credință au spus apoi ce au văzut și auzit, înfruntând reproșuri și sfidări.

„Pocăință, pocăință, pocăință!” – a rostit Maria, la Lourdes (în 1858), în fața Sfintei Bernadette Soubirous, pe atunci o copilă săracă, fiică de morar. „Inima mea Imaculată va triumfa” – sunt cuvintele Preasfintei Fecioare la Fatima (în 1917), spuse celor trei păstorași, din care doi – Jacinta și Francisco, trecuți la Domnul în copilărie, au fost declarați sfinți în 2017.

Despre Maria, vizionarii spun că e atât de frumoasă, încât nici un artist nu poate să o înfățișeze cu dalta în granit sau pe pânză, nu e condei capabil să-i reflecte chipul blând. Au fost vizibil dezamăgiți, la Medjugorje, în Slovacia (unde Preasfânta Fecioară se arată din 1981), cei 6 tineri care au văzut-o, în fața încercărilor unui sculptor de a o reprezenta după descrierile lor. Dar, chiar și așa, statuia Reginei Păcii din Medjugorje – „Gospa”, rămâne simbol, imagine a Mariei, semn al prezenței sale și al binecuvântării acelor locuri.

În întreaga lume, locurile aparițiilor și miracolelor Preasfintei  Fecioare Maria sunt sanctuare de rugăciune izvorâtoare de har pentru milioane de pelerini, în care Suveranii Pontifi au mers, deseori, să se închine, să ceară Mamei Fecioare să le descopere voia lui Dumnezeu, în care numeroase sunt cazurile, acreditate de comisii de specialitate, de vindecări trupești și nenumărate cele de vindecări sufletești și întoarceri la credința creștină. Și țara noastră este binecuvântată cu locuri de pelerinaj mariane: Nicula, Bixad, Cacica, Radna, Scăiuș, Cărbunari-Blaj, Șumuleu Ciuc – sanctuare deschise tuturor care s-au dezvoltat în Biserica Greco-Catolică și Romano Catolică –, dar sunt și alte multe izvoare de har, poate fi amintit aici fiecare locaș mănăstiresc catolic sau ortodox, peste tot a rânduit Dumnezeu locuri de convertire, rugăciune, împăcare.

„Să vă iubiți unul pe altul precum cum v-am iubit Eu” (Io 13,34), este îndemnul lui Isus, iar Maria spune: „Faceți orice vă va spune El” (Io 2,5). Prezența, vocea ei, cheamă și azi la convertire, la împlinirea cuvintelor lui Isus: „rugați-vă neîncetat”, „credeți în evanghelie”… Vocea mamei cerești poate fi recunoscută când vorbește inimii noastre, orice om o cunoaște, chiar și când o respinge pentru că refuză să facă „ceea ce spune El”. Iar dacă vocea-i este deseori respinsă, privirea ei, asemenea razelor de soare ce se revarsă peste tot, acoperă lumea și nu poate fi respinsă. Privirea Preasfintei Fecioare Maria așteaptă mereu să întâlnească privirea noastră, de accea, să ne întoarcem privirea spre cer, să ne oglindim în ochii Mariei, e înviere din păcat, e viață cu Isus, Fiul ei și Dumnezeu cu noi, Emanuel. Să privim spre Maria înseamnă să-i primim și ajutorul puternic, pentru că ea este „femeia îmbrăcată în soare” (Apoc. 12,1), cea care strivește capul șarpelui cel rău și Regina întregii Creații, Împărăteasa Cerului și a Pământului, o spune tradiția creștină.

Dar neprețuit al lui Dumnezeu e putința de a fi ocrotiți sub privirea Mariei: „Iată, fiul tău” (Io 19,26), „Iată, mama ta” (Io 19,27) a spus Isus de pe Cruce, încredințându-și mama apostolului iubit și încredințându-l pe el, și prin el, pe fiecare om, Mamei Sale. Preasfânta Fecioară Maria ne-a născut în mari dureri, în durerile Pătimirii lui Isus, ne-a primit cu brațele cu care a primit trupul mort al Fiului ei coborât de pe cruce. Este prima ființă umană care L-a știut înviat, pentru că nu s-a îndoit nici o clipă de adevărul cuvintelor Sale: „Fiul Omului se va da în mâinile oamenilor și-L vor ucide, iar după ce-L vor ucide, a treia zi va învia” (Mc 9,31). Dintre toți, ea nu s-a îndoit de cuvântul Său. Dintre toți, ea a iubit până la sfârșit și așa face cu fiecare fiu, cu miriardele de fii pe care i-a primit în brațe ca să-i ofere Tatălui Ceresc vii, înviați prin jertfa lui Isus.

Sub privirea Preasfintei Fecioare Maria ne regăsim, cu toții, copii ai unei mame pline de iubire. Doar ea ne cunoaște cum suntem acum, cu tot ceea ce ascundem chiar de noi înșine. Ea ne vede și așa cum suntem creați, asemeni Fiului ei, curați cu inima, frumoși, plini de iubire, desăvârșiți. Preasfânta Fecioară Maria însoțește neîncetat, cu privirea-i iubitoare, pașii fiilor săi prin zile, a celor ce aleg să-și accepte identitatea de fii ai lui Dumnezeu acum, și-n veșnicie. (S. V.)

Articole din aceeasi categorie