Sub auspiciile CTP – UN REUŞIT SPECTACOL ARTISTIC DEDICAT ZILEI DE 8 MARTIE

Compania de Transport Public este cel mai puternic transportator de persoane din Cluj – Napoca şi zona metropolitană, un mastodont pe roţi şi şine ce-şi perfecţionează mişcarea permanent prin rigurozitatea respectării graficelor pe numeroasele trasee, dar şi prin curăţenia din ce în ce mai vizibilă în mijloacele de transport, condiţii ce o menţine în topul celor mai bune din ţară.

Sub ale sale auspicii se…mişcă la fel de bine şi componenta cultural – artistică sub emblematica siglă “Dor Transilvan”, un dor cuibărit în sufletele numeroşilor tineri şi tinere ce-şi consumă zeci şi sute de ore în clubul companiei pentru a învăţa şi promova, cu o anume doză de sfinţenie, valori ale tezaurului folcloric românesc.

Şi cum “Dor Transilvan” este de multă vreme mesagerul cultural – artistic al Clujului, nu doar în ţară, ci şi pe alte meridiane şi continente, prezenţa lui la evenimentele majore din viaţa comunităţii, pare a fi nelipsită, dar şi necesară. Acest lucru şi-a lăsat mereu ecoul şi… frumoasele amprente în sălile de spectacol ale Casei Universitarilor şi Casa de Cultură a Studenţilor.

Şi cum această frumoasă şi repetabilă Zi a mamelor, fiicelor, soţiilor, adică a tuturor doamnelor şi domnişoarelor, a fost notată cu majuscule în calendarul manifestărilor artistice generate de acest ansamblu, miercuri seara a avut lor la Casa de Cultură a Studenţilor, un plăcut spectacol folcloric cu dedicaţie.

Sala de spectacole a fost plină de doamne, ba chiar şi mulţi domni, iar orchestra, soliştii şi dansatorii au oferit iubitoarelor şi iubitorilor de folclor autentic, tot ce au avut ei mai valoros în repertoriu.

Într-un decor scenic primăvăratic, directorul artistic al Ansamblului “Dor transilvan” domnul Tiberiu Groza, a evocat atât importanţa zilei de 8 martie cât şi respectul ce trebuie oferit celor ce dau viaţă vlăstarelor umane, înglobând frumosul eveniment în salba de manifestări ce omagiază şi Marea Unire de la 1918.

Suita orchestrală prezentată de cei 20 de instrumentişti ai ansamblului, a dat măsura valorii acestei formaţii dirijată de Csaba Fazekaş, o formaţie capabilă să asigure suportul muzical cerut de artişti din toate vetrele folclorice ale ţării.

Şi pentru că doamnelor şi domnişoarelor le a fost închinat programul, calupul coregrafic şi l-au asumat dansatoarele ansamblului cu Jocul de la Căpâlna, Muiereasca şi Crihalma, la care băieţii au participat cu Jocul fecioresc, Târnăveanca şi Căluşarii.

Aplauze binemeritate pentru joc şi costumaţie, aplauze cu care a plecat la Botoşani şi micuţa moldoveancă de doar 10 ani, Andreea Gheorghiţă, care a uimit publicul prin abilitatea pieselor muzicale scoase de sub clapetele acordeonului, pe care îl iubeşte mai mult decât orice bijuterie.

S-a dansat, apoi, ca la Chintău şi Pe Câmpie, iar solista Iulia Bucur a bucurat asistenţa cu melodii din ţinutul Someşan.

O notă aparte a primit-o rapsodul Vasile Soporan, care a trecut duminică în al 84 l-ea an al vieţii sale, o viaţă plină de succese artistice care i-au adus titlul de membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, Tezaur Uman Viu şi Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj. Viguros, cu aceeaşi uimitoare şi inconfundabilă voce ce nu a scăpat uşor de bis-uri.

Revenind la dansuri, micuţul Dragoş Câmpean, de numai 7 ani, a demonstrat întregii săli şi ansamblului că doar vârsta şi talia nu-l recomandă să intre în… hora celor mari, adică băieţii şi fetele care au oferit publicului cum se joacă şi prin Bihor, dar şi prin Bistriţa – Năsăud, îmbrăcând şi costumaţia tradiţională a zonelor folclorice nominalizate.

După o excepţională Suită orchestrală, directorul Tiberiu Groza a oferit microfonul cunoscutului interpret al Sălajului, Dinu Iancu Sălăjanu, despre al cărui recital nu putem avea decât superlative, flori şi aplauze binemeritate.

În aceeaşi notă a fost savurat şi repertoriul îndrăgitei artiste Mariana Deac, care poartă în suflet, port şi grai, tot ce este tezaurizat pe tărâm folcloric, între Haţeg şi Orăştie. Ba mai mult, solista sporind valoarea interpretativă cu doine şi chiar romanţe, rămânând pe scenă unde
s-a cântat “Mulţi ani trăiască” doamnelor, alături de ceilalţi artişti, de preşedintele sindicatului, Adrian Tomoş, directorul general, Liviu Neag, care a transmis sărbătoritelor
şi mesajul primarului municipiului Cluj – Napoca, Emil Boc.

Spectacolul s-a finalizat cu respectabilului gest al conducerii Companiei care a oferit cu generozitate coşuri de flori membrilor Ansamblului “Dor Transilvan”, care în acest an va reprezenta Clujul la importante manifestări ale genului ce vor avea loc în Statele Unite ale Americii şi China.

Pagină realizată de

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie