Studiu universitar regional despre risipa alimentară, coordonat de USAMV Cluj-Napoca

Cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova – USAMV Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Method de Skopje – au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativă, adresată consumatorilor, va fi completată de o cercetare calitativă, care va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți.

„Studiul, primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova, nu există nici o cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar. Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități, dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați, prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative ș.a.m.d)” – a anunțat USAMV Cluj-Napoca.

”Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea are ca scop să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei țări – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova – și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent”, declară coordonatorul proiectului, prof. dr. Cristina Bianca Pocol, de la USAMV Cluj-Napoca.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații nonguvernamentale din România, care are drept scop reducerea risipei alimentare. Activitățile sunt parte integrantă a proiectului ACTIF „Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO” (Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.

Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar 5 milioane de tone provin din România, care ocupă astfel locul 9 în clasamentul risipei alimentare, după Macedonia (locul 8).

Chestionarul cercetării poate fi complet la adresa: https://bit.ly/2NCxsf5

M. T.

Articole din aceeasi categorie