Studiu UBB: Proprietățile anti-inflamatorii ale unei specii de pătlagină descoperite recent în România

Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică și Facultății de Biologie și Geologie din cadrul UBB, împreună cu colaboratori de la alte instituții de cercetare, au analizat proprietățile anti-inflamatorii, antioxidante și farmaceutice ale unei specii de pătlagină descoperite recent în România, stabilind că acestea sunt, în unele situații, „chiar de 6 ori mai intense decât ale plantelor din același gen cunoscute și folosite până acum” – informează UBB.

„Un articol publicat recent în jurnalul științific Oxidative Medicine and Cellular Longevity prezintă rezultatele obținute de echipa de cercetători în urma unui proiect interdisciplinar și interinstituțional, derulat pe mai multe planuri, și arată efectele benefice – antiinflamatoare și antioxidante – ale unei plante mai puțin cunoscute, Plantago sempervirens Crantz – pătlagina. Deși această specie aparține unui gen foarte mult studiat și cunoscut, specia Plantago sempervirens Crantz a fost descoperită în flora din România doar în anul 2013. Această plantă este xerofită, adică trăiește într-un mediu cu umiditate redus, câmpuri aride, zone pietroase sau uscate. Un studiu preliminar care urmărise activitatea antioxidantă a mai multor specii de Plantago din Romania a arătat unicitatea acestei specii, ea fiind un antioxidant mai puternic de aproximativ 6 ori comparativ cu plantele din același gen. De asemenea, analiza fitochimică a extractului hidroalcoolic de Plantago sempervirens a demonstrat că aceasta este mai bogată în acid ferulic și apigenin față de celelalte specii de Plantago, dar conține și cantități apreciabile de rutin și luteolin, compuși cu activitate antioxidantă deosebită. Mai mult decât atât, în cadrul proiectului, un test de vindecare a rănilor efectuat pe celule edoteliale a arătat efectul benefic al acestei plante”  – precizează sursa citată.

Rezultatele obținute in vitro au condus spre ideea de a folosi extractul de P. sempervirens într-un model experimental in vivo, și anume într-un model de inflamație sistemică de tip acut. Aceasta a presupus administrarea extractului la animale de laborator expuse unei inflamații sistemice acute. „Probele de sânge prelevate au fost analizate din perspectivă biochimică și hematologică, rezultatele experimentelor in vivo confirmând un caracter puternic antioxidant al extractului de P. sempervirens, prin prisma unor investigații la nivel celular și molecular. Inflamația și stresul conduc spre modificări celulare și moleculare nedorite, cunoscute sub numele de stres oxidativ și nitrozativ, pe care extractul testat a reușit să le reducă la un nivel care permite organismului să lupte mult mai ușor pentru a-și stabili echilibrul la care să funcționeze optim” – se arată într-un comunicat al UBB remis, vineri, presei.

Rezultatele au arătat că extractul testat „a condus la creșterea activității catalazei și superoxid dismutazei, enzime deosebit de importante în lupta împotriva stresului și a îmbătrânirii”, studiul demonstrând „efectul benefic, antioxidant și antiinflamator al acestei plante, cu importante implicații medicale și farmacologice” – precizează sursa citată.

M. T.

Articole din aceeasi categorie