Studiu: Accesul la medicamente şi consumul acestora – Atitudini, percepţii şi comportament

Institutul pentru Politici Publice a lansat marţi, în dezbatere, la Palatul Parlamentului, studiul naţional „Accesul la medicamente şi consumul acestora – Atitudini, percepţii şi comportament”. Studiul, care include şi un sondaj reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia ce suferă de boli cronice, a identificat şi a supus dezbaterii publice o serie de direcţii de acţiune pentru combaterea acestui fenomen, apreciindu-se că, în decursul ultimelor luni, în România criza medicamentelor s-a accentuat, cu consecinţe dintre cele mai grave pentru vieţile oamenilor, informează AGERPRES.

Conform studiului IPP, realizat pe un eşantion de 2.894 de subiecţi, bolnavi cronic, în luna februarie 2018, preţul scump al medicamentelor şi posibilitatea de decontare doar a unora dintre ele sunt principalele nemulţumiri ale respondenţilor. Alte probleme menţionate sunt dificultatea cu care se găsesc anumite medicamente şi procedurile complicate de obţinere a medicamentelor.

Majoritatea respondenţilor (84%) spun că au achiziţionat, în ultimele luni, medicamente pe bază de reţetă decontată/ compensată de Casa de Asigurări de Sănătate. Un sfert dintre persoanele intervievate afirmă că au achiziţionat medicamente fără reţetă, iar 24% au achiziţionat medicamente pe bază de reţetă nedecontată/ necompensată de Casa de Sănătate.

Mai mult de jumătate din cei intervievaţi au susţinut că sunt mulţumiţi de accesul pe care îl au în România la medicamentele căutate. 64% dintre subiecţi se declară mulţumiţi, în general, de accesul avut la medicamente. În acelaşi timp, 15% sunt nemulţumiţi şi 5% sunt foarte nemulţumiţi. Din rândul celor nemulţumiţi, 39% spun că nemulţumirea principală este preţul ridicat al medicamentelor, 20% indică faptul că sunt prea puţine medicamente compensate/ doar cele ieftine sunt compensate, iar 14% spun că problema principală este dificultatea cu care găsesc anumite medicamente. 7% dintre aceştia spun că procedurile de obţinere a medicamentelor sunt complicate şi 5% afirmă că medicamentele nu sunt eficace.

O proporţie de 73,2% din rândul celor intervievaţi iau medicamente de câteva ori pe zi, arată studiul, iar 21,5% – o dată pe zi. 19,2% dintre cei chestionaţi spun că iau două feluri de medicamente în cadrul tratamentului prescris. Afecţiunile pentru care iau tratament medicamentos respondenţii şi pe care le menţionează în cele mai ridicate proporţii sunt: cele cardiace (61%), urmate de cele legate de circulaţia sângelui (18%), afecţiuni ale sistemului osos (17%), diabet (17%), afecţiuni ale sistemului nervos (14%). Alte afecţiuni menţionate sunt: hepatice, musculare/ articulare, respiratorii, digestive, endocrine, renale, oncologice.

Majoritatea subiecţilor (67%) nu s-au regăsit în situaţia de a nu găsi în prima farmacie vizitată medicamentele prescrise, însă 32% dintre aceştia spun că s-au confruntat cu o astfel de situaţie şi au apelat la diverse metode pentru a procura medicamentele necesare: au căutat în alte farmacii (73%), au revenit în aceeaşi farmacie în ziua următoare (21%), au sunat medicul pentru a înlocui medicamentul (10%), au apelat la cunoştinţe (8%). Doar 1% au căutat pe internet. Acelaşi procentaj a apelat la companii producătoare sau distribuitoare de medicamente. Nici unul dintre subiecţi nu a făcut sesizare la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Potrivit studiului IPP, 77% dintre subiecţi s-au declarat mulţumiţi de disponibilitatea medicamentelor în farmacii.

Articole din aceeasi categorie