Studenţi UBB, participanţi la campania de săpături arheologice din cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Mai mulţi studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la secţia de arheologie a Universităţii Babeş – Bolyai (UBB), din Cluj-Napoca, au început o campanie de săpături sistematice în zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, cercetarea fiind orientată într-o zonă în care a fost descoperită, acum doi ani, o matriţă din bronz utilizată în urmă Sarmizegetusa-Regiacu 2.000 de ani la confecţionarea bijuteriilor pe care le foloseau dacii, informează AGERPRES.

„Vom continua cercetările în zona în care a fost descoperită matriţa de bronz în anul 2013. Acolo mai sunt locuri care trebuie investigate”, a declarat, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Gelu Florea, de la UBB, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Matriţa din bronz este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Munţii Orăştiei, prin raritatea unor asemenea piese în lume, dar şi prin faptul că ea demonstrează caracterul cosmopolit al cetăţii Sarmizegetusa Regia. Matriţa a fost descoperită întîmplător, în urmă cu doi ani, la rădăcina unor copaci seculari ce au fost doborîţi la pămînt de o furtună puternică. După ce a fost studiată şi restaurată, acum ea face obiectul unei expoziţii speciale deschisă la muzeul din Deva.

Campania de săpături se va întinde pe durata a trei săptămîni, interval în care, în 15 august, va fi organizată o nouă ediţie a Zilei Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia. Cu acest prilej, vizitatorii cetăţii care a adăpostit capitala Daciei vor putea observa stadiul săpăturilor arheologice de acolo şi vor avea ocazia să participe la două ateliere de realitate virtuală. Explicaţiile vor oferite de studenţii şi profesorii care participă la campania de cercetare din Munţii Orăştiei.

În fiecare an, studenţii de la UBB sînt prezenţi la Sarmizegetusa Regia, unde, sub îndrumarea profesorilor, participă la campanii de săpături arheologice.

Articole din aceeasi categorie