Ştirea zilei Jocurile Paralimpice Rio 2016, 7 – 18 septembrie

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Bronz pentru clujeanul Alexandru Bologa (judo nevăzători) !

Prima medalie paralimpică este reuşită de tânărul Alexandru Bologa (legitimat la CSM Cluj), judo nevăzători, categoria 60 kg, la capătul unui parcurs încununat cu trei victorii din patru întâlniri.

Astfel, în calificări, Alexandru a trecut de Lee Minjae (Coreea de Sud; 1:0), apoi în sferturi, de algerianul Noura Mouloud (1:0; algerianul este fost campion paralimpic la Beijing, 2008); a pierdut în semifinale la japonezul Hirose Makoto, pentru a reuşit o victorie prin ippon în finala mică, în faţa lui Borges Henry (Uruguay).

Alexandru Bologa (20 de ani) este absolvent al Liceului special pentru deficienţi de vedere din Cluj – Napoca. Este de două ori student, la psihologie (în cadrul UBB), respectiv kinetoterapie (în cadrul UMF ‘Iuliu Haţieganu’), urmate din dorinţa de a-i ajuta pe cei ca el. Şi-a pierdut vederea de la vârsta de 7 ani. A continuat să spere, combinând şcoala cu sportul (înot la început, apoi judo).

Antrenat de Geanina Andreica şi Gergely Tamas, Alexandru are în palmares reuşite marcante : vicecampion european de juniori (Eger, 2013), locurile 1 la Grand Prix Birmingham şi German Open Heidelberg, argint la Grand Prix Infraero Brazilia, toate în 2016; locul 5 la Europenele de la Lisabona (noiembrie 2015).

Avem în Alexandru Bologa un MODEL de OM şi SPORTIV. Atu – urile principale sunt perseverenţa, seriozitatea, responsabilitatea cu care se apleacă asupra lucrurirlor care – l interesează şi definesc. O încăpăţânare specifică numai celor care doresc să reuşească, care nu se lasă doborâţi de nimeni şi de nimic.

Mulţumim Sally Wood Lamont !

Pentru sportivii paralimpici români, există un singur duşman : statul român, guvernanţii, cei care ştiu să aplaude, dar nu au puterea de a fi alături de aceşti cu adevărat mari campioni. Sportivii paralimpici sunt şi în prezent marginalizaţi de guvernanţi, discriminaţi prin taxele care li se impun, ajutaţi modest, străinii făcând mai multe pentru ei şi pentru existenţa lor la standarde civilizate. Şi pentru rezultatele dinainte şi cele prezente se cuvine să-i mulţumim scoţiencei Sally Wood Lamont !

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie