Sprijin din bani publici, pentru plata bonelor

Cererea mare de locuri în creșe face ca eforturile de extindere a numărului de locuri, respectiv construirea de noi unități, să nu fie suficiente. Astfel, pentru a oferi soluții la nevoile clujenilor care au copii de vârstă antepreșcolară, primăria a căutat, în ultimii ani, alternative.

În acest sens, consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința de săptămâna viitoare,, un proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei pentru acordarea unui ajutor financiar familiilor, în vederea plății serviciilor oferite de bonă. Persoanele eligibile, sunt cele ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei și care se află în una din următoarele situații: este părintele la care copilul locuiește în mod statornic; are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de îngrijirea și creșterea acestuia, respectiv este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței lui. Ajutorul financiar se acordă, în funcție de nivelul veniturilor lunare, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară astfel: până la 2.100 lei- 710 lei, de la 2.101 până la 2.500 lei- 550 lei, de la 2.501 până la 3.000 lei- 390 lei, iar de la 3.001 lei până la 3.500 lei- 250 lei.

Municipalitatea clujeană a subliniat, nu o dată, că sprijinul financiar pentru mame va fi acordat în baza unei metodologii care să stabilească în mod clar condițiile de eligibilitate și criteriile sociale în funcție de care acest ajutor se poate obține. Anul trecut, la şedinţa de consiliu local în care a fost anunţat acest proiect, primarul Emil Boc spunea că în perioada 2020- 2021 vor fi date în folosinţă 430 de noi locuri în creşele din oraş. Explicaţiile primarului au venit în contextul în care o mamă cu un bebeluş a semnalat atunci faptul că în prezent situaţia privind locurile în creşe este gravă şi a cerut municipalităţii să spună cu ce soluţii concrete vine.

În ultimii 10 ani, Primăria Cluj-Napoca a crescut capacitatea creşelor din municipiu, iar cele existente au fost reabilitate, pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru copii.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie