Spitalul Municipal din Dej – investiţii pentru servicii medicale la standarde europene

Procesul de modernizare a Spitalului Municipal din Dej a fost demarat în anul 2010, cu secţia de obstetrică-ginecologie. Pe parcursul a şapte ani, au fost efectuate lucrări generale de peste 1 milion de lei. Totodată, au fost investite importante sume pentru achiziţii de aparatură medicală performantă.

”În ultimii ani ne-am străduit să reabilităm Spitalul din Dej, să îl modernizăm, să îl ridicăm la standarde europene. Suntem cea mai mare unitate sanitară din zonă, după Cluj-Napoca, ale cărui spitale deservesc toată zona de nord a judeţului. Nouă ni se adresează şi pacienţi din judeţele Sălaj şi Bistriţa-Năsăud”, a declarat, pentru cotidianul „Făclia”, directorul medical al Spitalului Municipal din Dej, dr. Antonela Nicoară. Unitatea medicală are în structură un număr de 22 de secţii şi compartimente clinice, trei laboratoare paraclinice (analize medicale, radiologie, şi anatomie patologică), precum şi un ambulatoriu cu 13 specialităţi.

Dr. Antonela Nicoară a amintit, în context, că Spitalul a derulat şi un proiect cu finanţare europeană, de peste 200.000 de euro, pentru reabilitarea şi dotarea Ambulatoriului integrat. Pentru a asigura un circuit mai bun pacienţilor, Ambulatoriul a fost amplasat la parterul instituţiei, după intrarea în holul Spitalului, în locul birourilor administrative.

Investiţii foarte importante au fost făcute pentru achiziţionarea unor aparate indispensabile activităţii curente. Astfel, a fost cumpărat un computer tomograf, în valoare de 800.000 de lei, un mamograf, cam la acelaşi preţ, defibrilitor (terapie intensivă), masă de operaţie, lampă scialitică, electrocauter (chirurgie), sistem holter, ecograf cu sondă abdominală convexă, cu Doppler color şi Power Doppler -4D (explorări funcţionale), electromiograf (neurologie), aparat Roentgen pentru radioscopii si radiografii, endoscop pentru cistoscopii de diferite mărimi, uretroscop (urologie), ecograf cu sondă abdominală. În proiect se află achiziţionarea unui computer pentru depistarea tumorilor pulmonare.

„Pavilionul principal, cu cele mai importante secţii, a fost complet modernizat. De asemenea, spitalul a întreprins ample lucrări la Pavilionul cu secţiile de Psihiatrie. În spital a rămas doar un corp de clădire care urmează să intre în reparaţii capitale. Sperăm să avem fondurile necesare, în anii următori”, a relatat directorul medical.

În 2017, la unitatea medicală din Dej au apelat peste 16.000 de persoane suferinde care au fost spitalizate continuu sau pe zi, 26.000 de pacienţi au venit la Compartimentul de Primire a Urgenţelor, şi tot în jur de 25.000 de persoane au apelat la serviciile cabinetelor de specialitate din Ambulatoriu, ne spune directorul medical. Cu doar trei ani în urmă, Ministerul Sănătăţii preconizase ca urgenţele de la Dej să treacă în subordinea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca.

Spitalul are 348 de paturi pentru spitalizare continuă, 22 paturi pentru spitalizarea de zi, şi 20 de paturi pentru însoţitori.

La Spitalul Municipal din Dej lucrează aproximativ 450 de angajaţi, dintre care 51 sunt medici, 250 sunt asistenţi medicali, celelalte locuri din organigramă revenind personalului auxiliar – TESA, întreţinere. Potrivit directorului medical, spitalul are încă nevoie de medici şi are concursuri în derulare pentru posturile vacante.

„În ultimii ani, am reuşit să atragem medici tineri, chiar şi în specialităţi noi. Este o reală bucurie pentru noi. Tinerii medici au apreciat că spitalul este bine dotat şi are reale posibilităţi pentru dezvoltarea profesională a medicilor. Cei mai mulţi medici tineri nu sunt originari din Dej. Suntem un spital multicultural. La noi lucrează şi medici străini, din Iran ori Siria, dar şi români din Republica Moldova”, a specificat doctor Antonela Nicoară.

Referindu-se la specialitatea sa, psihiatrie, directorul medical Antonela Nicoară a arătat că în ultimii ani cazuistica este în creştere ca urmare a faptului că „afecţiunile din această grupă nu mai sunt stigmatizate, iar persoanele afectate au curajul să se adreseze, fără reticenţe, medicului. Cu ani şi ani în urmă, era o mare ruşine să te adresezi unui psihiatru”.

Noua secţie de neurologie , dispune, în prezent, de 25 de paturi, saloane cu două sau patru paturi şi toaletă proprie, modernizate, mobilate şi recompartimentate, sală de gimnastică, toaletă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Secţia de Chirurgie a fost, la rândul său, complet refăcută. Din fonduri asigurate de Primăria Municipiului Dej a fost renovată şi dotată cu aparatură nouă şi Secţia de Radiologie. Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) a reprezentat o prioritate şi o investiţie de 800 000 de lei realizată din fonduri proprii şi de la bugetul local.

Carmen FĂRCAŞIU

Articole din aceeasi categorie