Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – inclus în categoria spitalelor de „nivel acreditat”

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a fost încadrat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate în categoria „nivel acreditat”, în urma unui proces de evaluare prin care s-a validat conformitatea proceselor din spital cu cerinţele standardelor.

Procesul de evaluare s-a desfăşurat în perioada 16-20 mai, de către o comisie formată din şapte Spitalul-de-Urgenta-5evaluatori cu specialităţi diferite, condusă de directorul general al ANMCS, dr. Cristian Toma, în calitate de preşedinte. SCJU Cluj a fost încadrat în categoria „nivel acreditat” prin Ordinul nr. 513 din 12.08.2016 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.

Încadrarea în categoria „nivel acreditat” validează faptul că SCJU Cluj dispune de resursele şi competenţele necesare pentru a oferi asistenţă medicală în specialităţile pe care le are în structură, iar pacientul poate avea încredere în legitimitatea şi calitatea serviciilor oferite. Acreditarea este valabilă pentru o perioadă de cinci ani şi reprezintă un proces prin care trebuie să treacă atât spitalele publice, cât şi cele private, pentru a intra în relaţii contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate.

„Evaluatorii urmăresc, în principal, să identifice dacă există o preocupare reală pentru calitatea serviciilor oferite, dacă procedurile interne ale spitalului rezolvă în mod eficient şi real problemele apărute, dacă există un sistem de autoevaluare a activităţii, şi măsura în care conceptul de management al calităţii este înţeles şi aplicat de angajaţii unităţii sanitare. În cazul SCJU Cluj, din cei peste 1000 de indicatori din listele de evaluare, au existat şi indicatori neconformi, dar majoritatea neconformităţilor constatate au fost cauzate de funcţionarea spitalului într-un sistem pavilionar, cu clădiri foarte vechi, construite în urmă cu peste 100 de ani” – precizează conducerea spitalului.

„Acreditarea spitalului este o realizare importantă, care reprezintă o încununare a eforturilor şi proiectelor noastre din ultimii ani. În ultima perioadă s-a muncit mult în echipă, fapt pentru care le mulţumesc tuturor, de la medicii şefi de secţie, compartimente, laboratoare, medici, asistente şefe, asistente medicale, şefi servicii şi birouri administrative, personal administrativ şi  auxiliar. Acreditarea confirmă că avem competenţe şi că dispunem de resursele umane şi materiale necesare în vederea acordării serviciilor medicale oferite de specialităţile din structura spitalului” – declară managerul SCJU Cluj, dr. ec. Petru Şuşca.

Potrivit acestuia, în urma colaborării pe parcursul procesului de acreditare, dar și datorită relevanței spitalului pentru tipologia unităților sanitare cu paturi, ANMCS a invitat Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj să participe într-un program pilot, menit să testeze relevanța instrumentelor de verificare, permiţându-i astfel să intre în contact cu noile standarde, instrumente și modalități de evaluare a activității spitalicești.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie