„Spinner” – noua jucărie

Vândute pentru câţiva dolari, aceste „hand spinners’’ sau „fidget spinners’’ sunt vedeta surpriză a copiilor din Statele Unite, iar mai nou din toate ţările europene (inclusiv în România). Popularitatea acestei jucării a început să crească la sfârşitul anului 2016. Fidget spinner devine din ce în ce mai popular şi în rândul adulţilor.

Un fidget spinner se compune dintr-un rulment în centrul unui design realizat dintr-o varietate de materiale, inclusiv alamă, oţel inoxidabil, plastic, titan şi cupru. Jucăria antistres fidget spinner este destul de accesibilă la noi în ţară, preţul variind între 15 lei şi 100 lei, în funcţie de materialul din care este confecţionată.

Numele trădează întrebuinţarea produsului, desemnându-l ca o jucărie ce se roteşte. Practic, îl prinzi între degete şi îi imprimi o mişcare de rotire, iar pe urmă, pur şi simplu, aştepţi. Odată ce stăpâneşti un fidget spinner în forma sa originală, poţi să treci la fidget cube, un produs mai nou, care are acelaşi efect de calmare şi se prezintă sub mai multe forme si culori. Acestea funcţionează pe acelaşi principiu, în ideea că te ajută să scapi de stres, înlocuind ticurile nervoase. Diferenţa este că spre deosebire de spinnere, acestea nu se învârt, ci dispun de 6 feţe, fiecare cu câte o activitate specifică.

În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de şapte ani. Ea nu şi-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, aşa încât nu primeşte niciun penny din vânzări, dar insistă că este „mulţumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian. Ea a deţinut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-şi putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o „vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară şi avea grijă şi de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani. Acest mecanism multi-funcţional este ideal pentru cei care simt nevoia permanentă de a face ceva, sau pentru cei care resimt un nivel ridicat de stres la muncă. Produsul a fost creat, iniţial, ca un obiect anti-stres şi a fost folosit pentru a ajuta în tratarea copiilor cu ADHD.

Prin urmare, dacă nivelul tău de concentrare este nul, fidget spinner te va ajuta să te focusezi pe ceea ce trebuie. Jucăria contribuie la eliminarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul, rosul unghiilor, sau tremuratul picioarelor. Te va ajuta să te relaxezi şi, implicit, să te concentrezi mai bine. Este suficient să foloseşti un fidget spinner pentru 3 – 5 minute, iar stresul şi plictiseala vor dispărea. Fidget spinner este, deci, o jucărie anti-stres, care are ca scop să relaxeze utilizatorul şi chiar să îl ajute să se concentreze mai bine.

Oricât de enervante ar fi pentru ei aceşti titirezi, mulţi profesori recunosc că un număr tot mai mare de copii au nevoie să fie dinamici sau să manipuleze ceva, pentru a se concentra mai bine. Pentru că mulţi copii din clasă nu-şi mai luau ochii la titirezul lor silenţios sau al colegilor, făcând imposibil orice proces de învăţare, şcoli din Statele Unite ale Americii, Franţa sau Anglia le-au interzis categoric, inclusiv în timpul pauzelor. Această nouă modă ar putea să dispară în câteva luni probabil, la fel de brusc cum a apărut.

Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie