Spania şi România, destinaţiile cele mai frecvente pentru studenţii sicilieni care aleg profiluri din sănătate

La Repubblica.

Spania şi România sînt destinaţia cea mai căutată de studenţii sicilieni care se orientează către profiluri din domeniul sănătăţii, precum asistenţi medicali sau tehnicieni de radiologie. În prezent, există aproximativ 1.600 de tineri plecaţi din Sicilia pentru a urma cursuri de specialitate şi masterate în Spania şi circa 1.400 în România, potrivit datelor fundaţiei “Migrantes”.

“Migrantes” a estimat la circa 60.000 numărul studenţilor italieni din lume, dintre cei care au decis să se înscrie la o universitate străină sau care, în schimb, au optat pentru programul Erasmus. Aproximativ 18% provin din Sicilia.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Educaţiei, există aproximativ 36.000 de studenţi sicilieni care studiază în afara regiunii, aproape 25% din cei 167.000 de locuitori ai insulei, care urmează în prezent studii după absolvirea liceului. Ei sînt cu 38% mai mulţi decît în 2007. Pentru a-i convinge să rămînă nu sînt suficiente nici măcar taxele care sînt, potrivit asociaţiei “Federconsumatori”, mai mici în universităţile siciliene cu aproape 70%, comparativ cu nordul, pentru categoriile cu cele mai mari venituri.

De exemplu, pentru a se înscrie la Universitatea din Parma, studenţii trebuie să plătească o taxă anuală de 1.005 euro la facultăţile ştiinţifice şi 890 de euro la cele umaniste. La Palermo taxa variază în medie de la 150 la 300 de euro. Cu toate acestea, studenţii lasă în “visteria” a două dintre cele mai prestigioase universităţi private – Luiss şi Bocconi – aproape 12 de milioane de euro. O cifră impresionantă, dacă se ia în considerare faptul că, în 2011, fondurile de stat destinate cercetării Universităţii din Palermo au fost de doar 1,2 milioane de euro.

Cine sînt studenţii care optează pentru a pleca din Sicilia? Potrivit unei tendinţe evidenţiate într-un raport al Băncii Italiei, peste trei sferturi din absolvenţii de liceu provin din familii cu venituri de peste 50.000 de euro pe an. Sunt copii de medici, avocaţi şi de la vîrfurile administraţiei publice. Prin urmare, îşi permit rate anuale şi de 10.000 de euro. Potrivit unui sondaj al “Federconsumatori”, piaţa este estimată la 360 milioane de euro.

De ce pleacă studenţii? Cele mai recente date ale “Censis” şi ale asociaţiei pentru dezvoltarea industriei în sudul Italiei, “Svimez” , privind condiţiile sociale din regiune, rata şomajului este de aproape 20%. Atunci cînd există locuri de muncă unul din 5 este la negru. Un elev din patru părăseşte şcoala înainte de absolvire. Sicilia este în pericol şi în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi din domeniul ştiinţifico-tehnologic – doar 8,6 persoane la 1.000 de locuitori. O persoană din trei este constrînsă să trăiască cu un venit lunar de mai puţin de 1.000 de euro. Iar generaţia “Neet” – Not in Education, Employment or Training -, tinerii cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani care nu studiază şi nu muncesc, ajunge la 35,7%. Numai componenta feminină depăşeşte 37%.

Articole din aceeasi categorie