Sorina Pintea: Planul naţional pentru hepatite – operaţional din luna mai

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că Planul naţional pentru hepatite va deveni operaţional din luna mai şi va cuprinde atât obiective, cât şi direcţii de acţiune, informează AGERPRES.

Sorina Pintea a afirmat că există aproximativ 170 de pacienţi care nu răspund la tratamentul actual pentru hepatita C, însă pentru aceştia vor fi achiziţionate tratamente „ţintit”. „Există o marjă de aproximativ 170 de pacienţi care nu sunt complianţi la tratamentele pe care le avem, dar noi am modificat anul trecut legislaţia, astfel încât putem achiziţiona medicamente ţintit pentru pacienţii care nu răspund tratamentului pe care îl achiziţionăm în acest moment. Fiind achiziţii pe contracte cost-volum, putem să includem pacienţii în program. (…) Ministerul Sănătăţii a demarat deja discuţiile cu cei de la Casa Naţională, pentru introducerea acestui tip de tratament necesar unei marje de pacienţi care nu răspund la tratamentul clasic”, a arătat reprezentantul MS.

Teste rapide şi consumabile necesare vor fi oferite pacienţilor care apelează la secţiile clinice ale Institutului Fundeni, Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj-Napoca, la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi şi la Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara, în cadrul unui proiect integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C.

Proiectul se adresează unităţilor medicale din România şi are ca obiectiv principal punerea în practică, la nivel instituţional, a Strategiei globale de sănătate, de eliminare a hepatitelor virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei, până în anul 2030. În acest sens vor fi oferite teste rapide şi consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secţiile clinice ale acestor spitale să poată fi testat, iar pacienţii depistaţi ca infectaţi cu VHC să fie imediat evaluaţi şi trataţi.

Proiectul se derulează în contextul în care România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2,5%), cu peste 550.000 de persoane viremice.

Campanie împotriva fenomenului plăţilor informale din spitale

Sorina Pintea, a mai declarat că va fi derulată o campanie împotriva fenomenului plăţilor informale din spitale. Ministrul consideră că nu este normal să existe „plăţi informale” în unităţile medicale şi afirmă că aceasta este o problemă a sistemului.

„Ştim foarte bine că aceste plăţi informale există şi încă se practică acest sport. Odată cu majorarea salariilor, teoretic lucrurile ar fi trebuit să intre într-un declin, dar nu au intrat. Eu cred că va mai trece o perioadă de timp, dar până la urmă este vorba despre educaţie, de educaţia pacientului, de educaţia aparţinătorului. Este un act între medic şi pacient. Noi nu putem interveni. Putem doar să spunem că nu este normal că se întâmplă aşa. (….) Punctual, au început campanii în anumite spitale. Ministerul Sănătăţii discută şi a discutat cu sindicatele pe acest subiect şi probabil că o să pornim şi noi o campanie împreună cu sindicatele, pentru că cu toţii trebuie să ne asumăm. Este o problemă a sistemului şi este şi problema noastră”, a spus Pintea.

Articole din aceeasi categorie