Soluții unicat pentru îmbunătățirea calității apei

Trei clujeni pasionați de inovare au reușit să dezvolte, în cadrul unor proiecte finanțate cu fonduri europene, tehnologii menite să ducă la creșterea considerabilă a calității apei. Specialiștii în tehnologii de epurare şi filtrare a apei au gândit două instalații care aduc îmbunătățiri radicale în ceea ce privește procesul de tratare și recuperare a apei reziduale provenită din industria alimentară și din sectorul zootehnic iar un al treilea sistem conceput de aceştia permite transformarea apei contaminate fizico-chimic și biologic, provenită din fântâni, izvoare și surse de suprafață, în apă potabilă de cea mai bună calitate.

Inginerii cercetători clujeni, care activează independent, în cadrul firmelor proprii, fără să se bucure de spirjinul logistic sau de infrastructura vreunei universități sau al unui institut de cercetare, spun că sunt preocupați în general de găsirea de soluții menite să ducă la recuperarea apei reziduale provenită din diverse medii industriale precum și la creșterea calității apei destinată consumului populației. Inginerul Călin Tomoiag povestește că cele trei soluții tehnice inovative au fost puse în aplicare cu ajutorul programului european de cercetare și inovare Orizont 2020 al Comisiei Europene. „Am depus proiectele la Bruxelles prin intermediul Agenției de Dezvolatare Regională  Nord-Vest, le-am susținut apoi în cadrul unei conferințe video și am fost anunțați că s-au aprobat. Au fost sute de proiecte depuse, însă din România au fost aprobate doar șapte. Dintre cele șapte, trei sunt ale noastre din Cluj-Napoca iar un altul este din Baia Mare”, spune Călin Tomoiag.    

Reziduurile lichide de la ferme transformate în apă pură biologic

Una dintre instalațiile dezvoltate de către cercetătorii clujeni în cadrul proiectului cu finanțare europeană vizează filtrarea, tratarea biologică, limpezirea și dezinfectarea in vederea reutilizării apelor reziduale provenite din grajdurile de animale. Mai exact, reziduurile lichide formate din urină, balegar și apa cu care se spală animalele și grajdul sunt tratate cu ajutorul tehnologiei gândite de clujeni, obținându-se o apă limpede, fără miros și purificată biologic. „Practic, apa obținută în acest mod va putea fi reutilizată cel puțin la spălarea grajdului”, spune inginerul Călin Tomoiag. Soluția finală de dezinfectare a apei tratate utilizează un polimer cu efect anti-microbian, dovedit eficient în condiții de laborator pentru îndepărtarea patogenilor, utilizat acum pentru prima dată pentru dezinfecția și reutilizarea apelor folosite de la grajduri.

Apa din fântâni adusă în stare ultrapură

Un alt proiect gândit de clujeni, pentru care Uniunea Europeană a decis să-i acorde finanțare, constă într-o instalație de nanofiltrare cu ajutorul căreia se obține apă ultra pură din apa provenită din fântâni, puțuri sau izvoare. Această tehnologie ar putea fi utilizată în comunitățile care nu sunt deservite de un sistem public de alimentare cu apă și care sunt nevoite să folosească apă din fântâni, puțuri sau izvoare. „Tehnologia propune o soluție optimizată de obținere a apei potabile pentru comunitățile mici și medii. Inovația constă în utilizarea de membrane de nanofiltrare capabile să înlocuiască tehnologia clasică de ultrafiltrare sau ozmoză inversă, procesul putând fi monitorizat online printr-un software dezvoltat pentru funcția de alarmare, testele urmărind optimizarea debitului, a calității apei și a consumului de energie electrică”, se arată în fișa de descriere a proiectului. Inginerul Sorin Furtună, membru al echipei care a dezvoltat proiectul, a explicat că, prin intermediul acestui procedeu, apa provenită din fântâni cu conținut ridicat de fier, mangan, nitrați, duritate foarte mare și contaminată biologic este transformată în apă ultrapură. Instalația se bazează pe o procedură de nanofiltrare prin intermediul căreia sunt eliminați fierul, manganul, sulfații, duritatea și contaminanții biologici.

Totodată, spune cercetătorul clujean, sistemul inovativ de automatizare și softul de care beneficiază instalația menține un proces constant de tratare a apei atât din punct de vedere al calității cât și al cantității.

Potrivit specialistului, până acum, în general, pentru dedurizarea apei provenită din surse proprii, se folosesc instalații regenerate cu sare, ceea ce făcea ca la canal sau în natură să fie deversată apă extrem de sărată. „Or, prin tehnologia gândită de noi nu se mai deversează apă sărată. Este și mai economică și mai eficientă. Practic, printr-un aparat se rezolvă toată problema din punct de vedere biologic și fizic”, explică specialistul clujean, adăugând că echipamentul este foarte simplu și practic și poate fi folosit în orice gospodărie care utilizează apă din sursă proprie precum fântână, izvor sau puț.

Apa provenită din industria cărnii, îmbunătățită cu capace de metal provenite de la sticle

Cea de a treia inovație a clujenilor constă într-o stație de preepurare, epurare și tratare a apei reziduale provenită din industria de procesare a cărnii. În urma acestui proces, apa este adusă la standardul care permite deversarea în rețeaua de canalizare sau direct în emisarul natural. „Este o tehnologie nouă care tratează apa reziduală ce rezultă din fabrica de mezeluri și reduce cu 82 la sută consumul chimic de oxigen necesar oxidării apei. Cu cât o apă e mai încărcată biologic cu atât ai nevoie de mai mult oxigen, acesta fiind un oxidant foarte bun. De asemenea, se reduce și conținutul de amoniu cu 96 la sută. Principiul care stă la baza instalației e foarte simplu: un recipient în care este montat un cilindru umplut cu capace din plastic, provenite de la sticlele pentru băuturi răcoritoare, lapte etc. Cilindrul se rotește iar capacele antrenează apa reziduală care astfel este oxigenată. În acest mod, în interiorul capacelor se formează biofilmul care conține diverse bacterii si care consumă tot ce e încărcătură organică în apă”, desigur in prealabil apa reziduală este pretratată și filtrată mecanic, a explicat inginerul clujean Cristian BILOUS reprezentant al celei de a treia firme clujene.

Toate cele trei proiecte au fost deja implementate, dovedindu-se eficiența echipamentelor concepute. Primele două tehnologii au fost aplicate la o fermă de animale din zona Luncani, iar cel de-al treilea la un mare procesator de mezeluri din Gherla.

Mai mult, în 17 octombrie a.c., cele trei tehnologii gândite de clujeni au fost prezentate la Bruxelles în cadrul Conferinței finale de diseminare a soluțiilor inovative în domeniul apei susținute prin voucherele de inovare prin proiectul Neptune. Evenimentul a reunit peste 100 de reprezentanți ai unor organizații din șapte state europene: firme care au beneficiat de voucherele Neptune, organizații suport precum agenții de dezvoltare și clustere, experți în domeniul apei, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Trebuie spus că proiectul Neptune în care au fost cuprinse și proiectele clujenilor este un accelerator de soluții inovative pentru industrii albastre, implementat cu succes de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în cadrul unui consorțiu european prin care au fost acordate vouchere de 2,8 milioane de euro pentru 72 de IMM-uri din 7 țări în vederea dezvoltării de soluții inovative.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie