Slujbe de pomenire pentru Emanoil Gojdu în bisericile din Arhiepiscopia Clujului

Marele filantrop Emanoil Gojdu va fi pomenit duminică, 16 februarie, după Sfânta Liturghie, în toate bisericile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, la împlinirea a 150 de ani de la trecerea sa la Domnul.

„Anul acesta a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca an comemorativ al filantropilor ortodocși, pentru a-i pomeni pe toți aceia care au simțit în adâncul ființei lor că doar binele pe care îl pot face și credința în Dumnezeu le pot da speranța mântuirii. Printre acești oameni, care au știut să facă binele în mod discret și fără niciun fel de câștig, ci doar din dorința de a-și ajuta semenii și de a schimba în bine soarta poporului român, se numără și marele filantrop și mecena ortodox Emanoil Gojdu (1802-1870). El a lăsat Bisericii Ortodoxe din Ardeal o imensă avere mobilă și imobilă, a cărei principală destinație este acordarea de burse tinerilor români ortodocși din Transilvania și Ungaria, distinși la învățătură și lipsiți de mijloace materiale suficiente. Este de ajuns să amintim că între 1871 și 1918 au beneficiat de aceste burse nu mai puțin de 4.455 de tineri, printre care Octavian Goga, Siviu Dragomir, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Dumitru Stăniloae. Având în vedere că în acest an, în ziua de 3/15 februarie 2020, se împlinesc 150 de ani de la plecarea lui Emanoil Gojdu în eternitate și ținând cont că o dorință din testamentul lui era să i se facă pomenirea în fiecare an, duminică, 16 februarie 2020, după încheierea Sfintei Liturghii, în toate bisericile din Arhiepiscopia noastră preoții vor săvârși slujba parastasului pentru pomenirea marelui filantrop ortodox. Totodată, preoții noștri vor spune și un cuvânt credincioșilor, în care vor prezenta pe scurt personalitatea și mai ales moștenirea lui Emanoil Gojdu” – se spune într-o scrisoare pastorală transmisă de arhiepiscopul și mitropolitul Andrei protopopiatelor din cadrul eparhiei.

În aceeași scrisoare, ÎPS Andrei amintește că, pentru credincioșii din Transilvania, „este o datorie sfântă de a ne aminti de acest mare binefăcător și datorită faptului că astăzi, averea lăsată de el nu a putut fi restituită fundației pe care a înființat-o”.

Emanoil Gojdu a fost un avocat de succes și patriot ardelean, luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Prin testament, Gojdu și-a lăsat averea „acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care aparține la confesiunea orientală ortodoxă”, pentru acordarea de burse studenților și pentru ajutorul preoților. În acest sens a fost constituită o fundație care-i poartă numele și care  a funcționat între anii 1870 – 1917, acordând foarte multe burse studenților români. „Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud dumnezeirea, căci m-a făcut Român; iubirea ce am către Națiunea mea mă îmboldește a stărui în faptă, ca încă și după moarte să erump de sub gliile mormântului, spre a putea fi pururea în sânul Națiunii” – sunt cuvintele celebre ale acestui mare patriot.

După Primul Război Mondial averea Fundației Gojdu a rămas aproape în întregime în Ungaria, iar în 1952, bunurile și imobilele acesteia au fost naționalizate.

Fundația Gojdu și-a reluat activitatea în 1996, la Sibiu, din inițiativa ierarhilor ortodocși din Mitropolia Ardealului și Mitropolia Banatului și cu sprijinul mitropolitului Antonie Plămădeală.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie