Slujba Învierii, la mormintele martirilor din Gherla

În pofida vremii ploioase, în bisericile ortodoxe şi greco-catolice de pe raza municipiului Gherla mii de credincioşi au luat parte la Slujba de Înviere. De la copii, până la pensionari, locuitorii oraşului de pe Someş au luat lumină, în cea mai mare sărbătoare creştină.

Pentru prima dată, pe Dealul Cărămidăriei s-a sărbătorut, împreună cu gherlenii,  Învierea Domnului la mormintele foştilor deţnuţi politici, torturaţi şi ucişi în temuta închisoare de la marginea oraşului. Unii dintre participanţi au aprins lumânări la mormintele martirilor,  torturaţi şi omorâţi pentru crezul lor. Locul de veci al acestor oameni care au luptat pentru libertate şi dreptate în timpul comunismului a fost  reamenajat prin grija filialei Cluj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, iar acum doi ani, aici a fost înfiinţat Memorialul Gherla.

Slujbe de Înviere au fost oficiate şi în bisericile ortodoxe din cele trei sate componente ale municipiului Gherla, Hăşdate, Băiţa şi Silivaş. La fel, în capela şi în clubul Penitenciarului Gherla au avut loc mai multe manifestări religioase prilejuite de sărbătorile pascale.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie