Slujbă de comemorare a genocidului împotriva armenilor la Biserica „Solomon” din Gherla

Marţi după amiază a avut loc, la Biserica Armenească „Solomon” din municipiul Gherla, slujba de comemorare a 103 ani de la Genocidul împotriva armenilor.

În fiecare an, comunitatea armenească din vechiul Armenopolis aduce un omagiu celor peste 1,5 milioane de victime, conform aprecierii istoricilor epocii moderne. Sub pretextul unei presupuse conspiraţii a armenilor împotriva Imperiului  Otoman, regimul Junilor Turci a pus în aplicare, cu o cruzime îngrozitoare, acest act tragic din anul 1915, un moment trist al poporului armean. În memoria lor, preotul paroh al Catedralei Armeneşti din Gherla, Msgr. Szakács Endre, a oficiat o slujbă de rit armean, iar în câteva cuvinte a reliefat importanţa comemorării acestor fapte reprobabile în istoria zbuciumată a poporului armean, subliniind că nu trebuie să uităm acest moment tragic şi să ne rugăm pentru sufletele lor.

Asta au făcut şi armenii din Gherla, în cadrul slujbei religioase ce a avut loc în frumoasa biserică „Solomon” din vecinătatea Gării CFR. În cadrul slujbei a cântat cunoscutul cor al Catedralei Armeneşti din localitate, condus de Molnár Anna, care în fiecare duminică, la obişnuitele slujbe de la Catedrală, interpretează cântece religioase şi în limba armeană, iar la 15 august, cu ocazia hramului Bisericii Armeneşti „Sf. Elisabeta” de la Dumbrăveni (judeţul Sibiu), în fiecare an susţine un adevărat concert coral în limbă armeană.

Evenimentul a fost marcat şi la Centrul de Informare Turistică din Gherla, unde a fost amenajat un colţ documentar referitor la Genocidul împotriva armenilor. Tot cu ocazia comemorării a 103 ani de la Genocidul împotriva armenilor, în organizarea Uniunii Armenilor din România – sucursala Cluj au avut loc diferite manifestări cultural-artistice.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie