Slujbă armenească la Gherla

Începând cu acest an, în ultima duminică a lunii, slujbele în Catedrala Armenească din centrul oraşului  sunt oficiate în rit armenesc. Este o noutate în frumosul lăcaş de cult din municipiul Gherla, unde şi până acuma au fost oficiate unele slujbe armeneşti, dar nu regulat.

De astă dată creştinii gherleni au ocazia să asiste la Sfânta Liturghie armenească, aşa cum s-a întâmplat şi duminică, 26 ianuarie, când un număr mare de credincioși, armeni şi romano-catolici, au participat la slujba oficiată de preotul Küsmödi Attila, care la sfârşit a anunţat programul următoarelor întâlniri. La intrarea în biserică, pe bănci, fiecare creştin a avut în faţă un pliant cu desfăşurătorul slujbei armeneşti, cu textul cântecelor şi rugăciunilor, o iniţiativă care a uşurat mult buna desfășurare a Sfintei Liturghii.

În cadrul slujbei a cântat corul condus de Molnár Árpád, care a interpretat toate piesele religioase în limba armeană, contribuind astfel la crearea unei atmosfere sărbătoreşti de înaltă spiritualitate, fiind respectate canoanele şi tradiţiile liturgice armeneşti. Au fost momente duhovniceşti deosebite, comunitatea armenească din vechiul Armenopolis bucurându-se de iniţiativa luată de preotul lăcaşului de cult.

În data de 22 februarie, o numeroasă delegaţie a armenilor şi romano-catolicilor din Gherla va fi prezentă la Alba-Iulia, la sfinţirea şi înscăunarea noului episcop, msgr. dr. Kovács Gergely, un moment istoric în viaţa creştinilor din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie