Simeze clujene

Behind the mask”. Cine ești tu când îți dai jos masca?

Lumea care ne înconjoară surprinsă prin obiectivele aparatului de fotografiat imortaliează o realitate a artistului, care se întâmplă aici și acum. Artistul își pune apoi amprenta și însuflețește fotografia, aceasta ajungând să transmită o stare de spirit, o trăire internă, care vorbește de la sine.

Acest lucru se întâmplă și la Cluj Art Gallery, unde poate fi văzută și apreciată la justa ei valoaare, expoziția de fotografie cu iz nonconformist „Behind the mask”, 24-30 august. Lucrările de artă fotografică sunt semnate de Sergiu Cîndea, Denisa Dan, Gabriel Grec, Evelin Hutton și Adriana Lupu, cinci tineri foarte talentați și cu viziune,competent îndrumați pe acest drum al creației și valorificării potențialului artistic de către Oxana Dvornic, fotograf profesionist.

Motivul în jurul căruia s-a construit întreaga poveste din spatele expoziției este cel al măștilor. Masca, un cuvânt răsunător în zilele pe care le trăim acum, a fost un arhetip al deghizării încă din cele mai vechi vremuri. În cartea „Călătoriile lui Marco Polo” sunt descrise obiceiurile de servire a mâncării din imperiul mongol ș vă supun atenției un singur citat: „Și trebuie să vă spun că cei care îi servesc mâncarea și băutura marelui Kublai sunt unii dintre cei mai de seamă nobili. Ei își acoperă gura și nasul cu șervete din mătase și fire de aur, astfel că nici suflul, nici mirosul lor nu atinge farfuriile și pocalele aduse la masa lui kublai Han”. Mai mult, măștile au fost folosite pentru scopuri ceremoniale, dar și practice, obicei care încă se păstrează în triburile din Africa și America de Sud. Astăzi, măștii, pe lângă rolul de deghizare, i s-a conferit și un rol de protecție.

Mesajele pe care expozanții doresc să le transmită prin lucrările lor sunt diverse: masca – un refugiu, un loc unde te poți ascunde, masca-un loc unde te simți în siguranță, măștile pe care le purtăm în fața celorlalți, măștile-sentimentele diverse și diferite transmise de fiecare purtător al aceluiași tip de mască, masca sau momentul demascării, în care rămâi doar tu cu tine și cu ceea ce simți tu cu adevărat în interiorul tău. Îmbinarea măștii cu paleta neutră de non-culori alb-negru, conferă expoziției un aer misterios, care te îndeamnă să privești în interiorul tău și să faci o meta-analiză a propriei tale persoane, plecând de la o simplă întrebare: „Cine ești tu când îți dai jos masca?”

Diana BOALCĂ

Foto Dorel GĂINĂ

SONY DSC

Articole din aceeasi categorie