Sfidare

Făclia de Cluj a ajuns la lacul Fântânele-Beliș pentru a vedea în ce măsură este repsectată legea privind interzicerea circulației bărcilor pe această amenajare hidrografică. Deși actul normativ prin care lacurile Tarnița și Beliș au fost scoase din categoria porțiunilor și căilor navigabile din România a intrat în vigoare de mai bine de două săptămâni, proprietarii de bărci nu țin cont de noile reglementări.
Deținătorii de bărci cu motor au continuat și în acest wekend să brăzdeze în lung şi lat lacul de la Fântânele cu toate că începând din 7 septembrie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care interzice navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele.
Prin Hotărârea de Guvern adoptată în 31 august, amenajările hidrografice Tarnița și Fântânele au fost scoase de pe lista de lacuri interioare navigabile stabilite prin H.G. 665 din 2008. Cum în actul normativ publicat în Monitorul Oficial de luni nu se precizează ca anumite ambarcațiuni precum cele propulsate prin forţă umană, eoliană sau cele cu motoare electrice ar putea fi utilizate în continuare, înseamnă că navigația este interzisă total. Hotărârea de Guvern adoptată în 31 august și publicată luni în Monitorul Oficial are un singur articol care prevede că în anexa la Hotărârea Guvernului 665 din 2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare ale României publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 505, din 4 iulie 2008, punctul 5 „Lacuri interioare navigabile se modifică și va avea următorul cuprins: 5. Lacuri interioare navigabile-Snagov, Mogoșoaia, Herăstrău, Floreasca, Cernica, Vidraru, Izvorul Muntelui. Stânca Costești, Complex Razelm, Tașaul, Siutghiol. După cum se vede, Tarnița și Fântânele nu se mai regăsesc în listă, ceea ce înseamnă că nu se va mai putea naviga cu niciun fel de ambarcațiune.
Pentru proprietarii de ambarcațiuni, noile prevederi se pare că nu au nicio importanță. Astfel, în acest weekend la Fântânele au putut fi văzute mai multe bărci care circulau pe lac. Ce e și mai garv e că unui dintre deţinătorii de ambarcaţiuni organizau excursii cu turişti pe lac. Costul unei plimbări cu barca variază între 50 şi 150 de lei, în funcţie de distanţa parcursă. Pe timpul excursiei, turiştii nu beneficiază însă de minime condiţii de siguranţă, nici măcar de veste de salvare. De mască anticovid sau de distanțare socială pe timpul călătoriei cu barca nici nu se pune problema. Mai grav e că unii dintre cei care conduc bărcile nu au permis de navigaţie aşa cum prevede legea, iar o parte dintre ambarcaţiuni nu sunt înregistrate la căpitănie.
Ce e interesant este faptul că deși informația potrivit căreia lacurile Fântânele și Tarnița au fost scoase din categoria amenjărilor hidrografiec navigabile a fost amplu mediatizată, nimeni de la Poliție, Jandarmerie sau de la alte instituții cu atribuții de control nu au fost în zonă pentru a lua măsuri în vederea respectării noilor prevederi legislative. Așa că proprietarii de bărci continuă să facă transport ilegal de persoane pe lac şi să polueze amenajările hidrografice din care beau apă sute de mii de oameni.

C.P.

Articole din aceeasi categorie