Sesiunea, bat-o vina!

-5 idei despre cum să înveţi mai uşor-

Gata cu petrecerile, gata şi concertele pe care le aveai în plan în următoarea perioadă. Cea mai temută lună din semestru pentru toţi studenţii… Sesiunea.

Din moment ce ai ajuns până aici, înseamnă că ai un bac la activ şi eşti obişnuit cu această noţiune: de a învăţa unele lucruri ce poate nu te atrag aşa de mult, iar la celelalte ai sta zile întregi să aprofundezi. Dar… cum sesiunea nu se compară cu bacul, apare problema timpului şi a multor (chiar multor) materii ce cuprind şi bibliografii ori proiecte, prea grele pentru un proaspăt student ce abia s-a acomodat cu noua postură.

Aşadar, am hotărât să înfăptuiesc un mic ghid de supravieţuire pentru această perioadă.

1. Totul are la bază o gândire pozitivă. Fireşte că există numeroase presiuni, din partea părinţilor, ori cele personale ce ţin de bursă sau de cămin. Dar gândeşte-te că, dacă iei lucrurile pas-cu-pas, toate se aşează în cele din urmă. Dacă ai fost la cursuri, vei observa că multe lucruri auzite atunci se regăsesc în materie şi va fi un început mult mai bun. Iar de nu ai fost la cursuri, priveşte totul ca pe o poveste pe care o poţi construi zilele viitoare.

2. Organizarea e cheia. Sigur ai tabelul cu examene sau măcar ai idee de planificarea acestora. Nu strică să îl desenezi pe o foaie ce se poate lipi pe perete ca apoi să dai mereu cu ochii de ea, ori să o porţi într-o mapă. Astfel poţi avea habar de timpul rămas şi vei vedea ce materii sunt prioritare.

3. Cui pe cui se scoate. Nu-ţi alege câte 3-4 materii la care să înveţi. Sunt suficiente două, cele la care ai examene prima dată. Când te saturi de una, oricând poţi trece la alta. Nu uita să îţi eliberezi ultimele zile pentru a face o scurtă recapitulare a materiei.

4. Highlighterele (Cariocile) bune sau nu? Unele pagini pot fi colorate până la finalul acestora, dar nu te vor impulsiona prea mult să înveţi, deoarece te vei speria te multitudinea de informaţii. Cel mai bine este să scrii ce e esenţial pe o foaie separată, pe care să o ataşezi ulterior paginii, dar eventual folosind liniuţe pentru informaţiile de bază. Îţi dezvolţi exprimarea şi nu va trebui să toceşti cuvânt cu cuvânt.

5. Micile recompense. De ştii că ai o slăbiciune la dulciuri, o poţi folosi drept recompensă la mici intervale de timp în care ai studiat. Nu recomand serialele deoarece în mintea ta se vor desfăşura prea multe poveşti. O scurtă plimbare e potrivită, mai ales pe muzică.

6. Bonus. Nu învăţa noaptea. Sau nu toată noaptea. Ceea ce crezi tu că înseamnă toată noaptea, de fapt sunt 3-4 ore maxim. Până te pregăteşti şi cât te străduieşti să nu adormi, însumează ore irosite în acest proces. Mai bine dormi, iar a doua zi eşti fresh pentru a te pregăti de examene.

Fiecare are ritmul lui de învăţare. Nu te gândi la cât şi cum învaţă ceilalţi, ni se potrivesc diferite metode de învăţare. Important este să nu porneşti cu dezamăgire sau reticenţă. Sesiunea este doar o etapă, urmează al doilea semestru de unde poţi recupera, dar şi dobândi mai multe. Ce este mai important, să înveţi până la epuizare sau chiar să rămâi cu lucrurile esenţiale?

Articole din aceeasi categorie