Sera Căpușului și exigențele producției de roșii bio

Disciplină profesională fără concesii, curățenie exemplară și o ambianță rar întâlnită într-un sector al producției agricole, sunt constantele zilnice ce contribuie la obținerea celor mai curate roșii din punct de vedere biologic la Căpuș.

Puțini consumatori de roșii știu că la mai puțin de 30 de km de marele nostru municipiu, Cluj – Napoca, există una dintre cele mai moderne sere de producerea roșiilor din țară și Europa, unde procesul tehnologic se derulează fără intervenții genetice și prezența pesticidelor. Această plăcută, sănătoasă și necesară investiție pentru producerea tomatelor de peste an, dispune de 90 de biloane lungi de zeci de metri și are o suprafață de cultivat de aproximativ 8000 mp.

Tânăra manager, Alina Nedeluș, diplomată în științe economice, horticole și management, a cărei opțiune pentru produsele ecologice s-a împlinit prin specializările făcute în Olanda, Danemarca și Franța, ne-a mărturisit că această cochetă investiție a fost posibilă prin accesarea unui proiect european, dar și cu fonduri indigene și încorporează standardele acestor ani.

Curiozitatea reporterului de a pătrunde în acest univers al verdelui pigmentat cu fructe coapte de culoarea acelor rare, dar splendide apusuri de soare, a fost condiționată de îmbrăcarea halatului și botoșeilor de unică folosință, dar și de dezinfectarea mâinilor și telefonului.

Culorile, mirosul vrejilor și gustul roșiilor de Căpuș, cred că își au proveniența din grădinile străbunicilor.

Ne explică managerul Alina Nedeluș, că certificarea bio este obținută prin această înaltă tehnologie care exclude artificii de coacere, plantele se hrănesc din stratul de mraniță și peleți de pui, care la rândul lor au acreditare bio.

Sistemul de încălzire este pe trei nivele, polenizarea se face cu ajutorul bondarilor care își au și condiții de… cazare, iar combaterea insectelor dăunătoare se realizează cu benzi lipicioase.

Sistemul de conducere a ciclului de creștere a roșiilor de la însămânțare până la recoltare se desfășoară într-un program informatic care stabilește de sine numărul de udări în funcție de lumină și căldura din seră.

Vorbindu-ne despre productivitate, Alina Nedeluș, a fost foarte concisă, precizând că în 2018 șase lucrători și doi TESA, au livrat pieței, inclusiv unor Supermarket – uri , 83 de tone roșii de pură calitate bio, iar în acest an cifra va fi mai mare.

Pentru sănătatea consumatorilor acestui fruct cu cea mai mare căutare în lume, bogat în vitamina A și C, se cultivă în sera de la Căpuș două varietăți de tomate românești: Flaviola și Andrada, aduse de la cunoscuta Stațiune de Cercetări Legumicole Buzău și un sortiment de Cherry, din Olanda.

Deși documentarea am făcut – o de aproape o lună de zile, splendoarea acelui spațiu acoperit și gustul acelui ciorchine cu 16 roșii cherry, încă nu le – am pierdut, și nici recomandarea acestei inimoase specialiste, Alina, care a insistat să nu uit că între roșiile tradiționale și bio există diferențe ce sunt certificate pe actul de identitate al produselor.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie